Pátek, 19. dubna 2024

USA odstoupí od Obamova ekologického opatření pro elektrárny

USA odstoupí od Obamova ekologického opatření pro elektrárny

Vláda Spojených států odstoupí od opatření dřívějšího prezidenta Baracka Obamy, které mělo regulovat emise skleníkových plynů vypouštěných z elektráren. Oznámil to dnes šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt. Příslušné opatření podepíše v úterý. Republikánský nástupce demokrata Obamy Donald Trump už v březnu exekutivním nařízením vyzval k prověření a případnému zrušení ekologického plánu svého předchůdce.

Obama svým Plánem čisté energie v roce 2014 zavázal americké tepelné elektrárny k omezení škodlivých emisí do roku 2030 o třetinu stavu z roku 2005. Opatření ale nebylo kvůli žalobám těžebních společností a států ovládaných republikány nikdy uvedeno do praxe. Trump následně po svém nástupu do funkce pověřil agenturu EPA, aby Obamovo opatření prověřila a případně zrušila.

Pruitt tvrdí, že Obamův plán překračuje pravomoci federálního zákona nastavením takových standardů, které není možné rozumně splnit. Dodal, že funkcí EPA není skrze omezení "vyhlašovat válku" americkým hospodářským odvětvím. Pruitt osobně odmítá možnost, že by lidská činnost byla hlavním zdrojem globálních klimatických změn.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů