Úterý, 19. března 2024

Dovolená, která je šetrná k přírodě

Dovolená, která je šetrná k přírodě

Lidé hlavně z velkých měst, ne zřídka zamořených smogem, se vracejí ve svých volných chvílích k přirozenějšímu, ekologičtějšímu a méně hektickému trávení své volného času. Často do přírody a bezprostřední blízkosti zvířat, kde mohou nerušeně odpočívat. Na farmách sdružení Roter Hahn je možné nalézt vytoužený klid a odpočinek v souladu s přírodou.

Více než 100 farem, které jsou součástí organizace Roter Hahn, je energeticky soběstačných a nabízí hostům dovolenou ve zdravém a ekologickém prostředí. Zvláště nově vybudované biostatky jsou z hlediska energetické účinnosti a ochrany životního prostředí na vysoké úrovni: speciální izolace, prodyšné stěny s biologickými povrchy, energie z fotovoltaických článků nebo dřevěných štěpů, ekologické zacházení s vodou nebo odpadové hospodářství. Také samotné apartmány vynikají vysokou udržitelností: vybavení z přírodního kamene nebo z masivního dřeva, lůžkoviny ze 100% bavlny. Mnohé farmy nabízejí bezplatnou kyvadlovou dopravu na nejbližší autobusovou zastávku nebo vlakové nádraží, některé mají dokonce nabíjecí stanici pro elektromobily.

Perlou mezi ekologickými farmami v Jižním Tyrolsku je statek Sandwiesenhof ležící na slunečné straně údolí Etschtal. Z jabloňových sadů, které budovy obklopují, je nádherný výhled na okolní hory. Statek, který je zcela energeticky soběstačný, je zaměřený na pěstování mnoha druhů ovoce. Z jablek se vytváří čerstvé šťávy, cider či unikátní suchý jablečný sekt, z meruněk pak vynikající marmelády. Farma disponuje dvěma apartmány a nabízí nejvyšší komfort bydlení díky biologickým stavebním povrchům a vybavení nejvyšší kvality. V roce 2012 byl statek vyznamenán jako první klimatický statek v Itálii značkou kvality "KlimaHaus Welcome".

Ale ekologické nemusejí být pouze nové farmy. Poblíž vesničky Andrian stojí v chráněném lese Andrianer Wald romantický hrad z 13. století Burg Wolfsthurn. Nabízí nádherné výhledy sahající od ovocných sadů údolí Etschtal až nahoru ke strmým kopcům Dolomit. V unikátním prostředí můžete s rodinou Barona Paula Kripp zažít přírodní styl života, půjčit si kola pro výlety do okolí nebo ochutnat domácí vína, produkty z ovoce či si utrhnout bylinky ze zahrádky. Dovolenou v historickém prostředí si můžete užít také na statku v městečku Tscherms. Na farmě Obergluniger-Hof byly staré stavební prvky zrenovovány v souladu se stavebně-biologickými principy. Výsledkem jsou moderně zrenovované a velmi komfortně zařízené apartmány ve stylu Feng-Shui s vybranými doplňky a dřevěným nábytkem vyrobeným na míru. Na hosty zde čeká také vydatný snídaňový bufet složený z mnoha produktů ze statku, který je k dispozici v útulné světnici. Ze slunečné zahrady se navíc nabízí výhled na celé údolí Etschtal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů