Úterý, 19. března 2024

Inspektoři uložili pokutu 400 tisíc obci Číměř za přijímání odpadů nad povolenou kapacitu

Inspektoři uložili pokutu 400 tisíc obci Číměř za přijímání odpadů nad povolenou kapacitu

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 400 tisíc korun obci Číměř na Třebíčsku, která do svého zařízení k přijímání odpadů přijala více odpadů, než měla povoleno krajským úřadem. Kapacitu zařízení překročila o více než 23 procent.

,,Při kontrole v říjnu 2016 jsme zjistili, že nevyhovující stav trvá už nejméně dva roky. Obec nechala do svého zařízení postupně navézt o bezmála 13 tisíc tun odpadů více, než měla povoleno. Většinou se jednalo o stavební odpady, zeminu a kamení. U řady přijatých odpadů nebyly doloženy dokumenty o tom, že složení odpadů odpovídá normám pro uložení na povrchu terénu," uvedl Jan Panský ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Inspektoři přitom už obec Číměř za stejné porušení zákona pokutovali v roce 2011. ,,Tehdy to bylo 30 tisíc korun, nyní je pokuta podstatně vyšší, protože svého nezákonného jednání si již museli být velmi dobře vědomi. Navíc, pokud u odpadů využívaných na nezabezpečeném terénu nejsou provedeny řádné rozbory, vzrůstá riziko ohrožení kvality povrchových a podzemních vod," vysvětlil důsledky nelegálního ukládání odpadů Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Obec se proti pokutě uložené inspektory ČIŽP odvolala, Ministerstvo životního prostředí však její odvolání zamítlo a sankci potvrdilo.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů