Pátek, 19. dubna 2024

Starostové 12 velkých měst slíbili nulové emise do roku 2030

Starostové 12 velkých měst slíbili nulové emise do roku 2030

Starostové 12 velkých světových měst, včetně Paříže, Los Angeles, Mexika či Londýna, se dnes v deklaraci zavázali směřovat k ekologicky zcela čistému provozu do roku 2030. Boj proti klimatickým změnám má podle nich úspěch jen s "nulovým emisemi", uvedla agentura AFP.

Starostové se na zasedání v Paříži dohodli, že od roku 2025 začnou v jejich městech jezdit jen ekologicky čisté autobusy. Do dalších pěti let se mají města stát zónami se zcela nulovými emisemi, což znamená, že by za své hranice vpouštěla jen vozidla na elektrický pohon.

Závazek podepsali starostové Londýna, Paříže, Los Angeles, Barcelony, Quita, Vancouveru, Mexika, Kodaně, Aucklandu, Seattlu, Milána a Kapského Města.

Za správnou starostové označili takovou budoucnost, kdy pěší, cyklistická a hromadná doprava bude hlavním dopravním prostředkem pro občany měst. Stále důrazněji chtějí omezovat všechna vozidla na fosilní paliva.

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů