Pátek, 19. dubna 2024

Tempu globálního růstu obnovitelných zdrojů jádro nestačí

Tempu globálního růstu obnovitelných zdrojů jádro nestačí

Globální srovnání aktuálního rozvoje odvětví obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky přináší letošní vydání publikace World Nuclear Industry Status Report. Jako měřítko přitom využívá tři parametry - objem prostředků investovaný do srovnávaných technologií, instalovaný výkon a produkci elektřiny.

V roce 2016 se investoři rozhodli financovat nové projekty obnovitelných zdrojů za 241,6 miliard dolarů (nezapočítávají se velké vodní elektrárny). To sice znamená pokles o 23 % oproti předchozímu roku, ale ten byl způsoben především poklesem investičních nákladů na výstavbu obnovitelných zdrojů. U jaderných elektráren byl zájem investorů výrazně menší - během roku byla zahájena výstavba tří reaktorů (dvou v Číně a jednoho v Pákistánu) s celkovým odhadovaným objemem investic kolem 10 miliard dolarů.

Navzdory poklesu investic rostl instalovaný výkon obnovitelných zdrojů rychleji před rokem. Zatímco v roce 2015 bylo ve světě nainstalováno 127,5 GW, v roce 2016 již šlo o 138,5 GW nových obnovitelných zdrojů (bez započítání vodních elektráren). Celosvětový instalovaný výkon jaderných reaktorů se meziročně zvýšil o 3 GW, když byly spuštěny nové reaktory o výkonu 9 GW a staré o výkonu 6 GW byly odstaveny. Stejně tak projektovaný výkon reaktorů, jejichž výstavba byla zahájena v roce, činí 3 GW.

Zatímco v celkovém globálním instalovaném výkonu již obnovitelné zdroje jadernou energetiku předčily, v roční výrobě elektřiny se náskok reaktorů snižuje pomaleji (v důsledku vyššího využití instalovaného výkonu v jaderných elektrárnách). Roční produkce větrných a solárních elektráren se dostala na 1280 TWh, jaderné elektrárny vyrobily 2476 TWh (tento rozdíl se v posledních letech snižuje cca o 150 TWh ročně). V řadě hospodářsky významných zemí již obnovitelné zdroje (bez započtení vodních elektráren) produkci jaderných elektráren převyšují, konkrétně jde o Brazílii, Mexiko, Čínu, Indii, Japonsko, Německo, Nizozemí, Velkou Británii a Španělsko.

Započítáme-li i vodní elektrárny, činil celosvětový přírůstek instalovaného obnovitelných zdrojů v roce 2016 historicky rekordních 161 GW. To znamená 62 procent nových elektrárenských kapacit v globálním měřítku. V zemích Evropské unie šlo dokonce o 86 %, přičemž více než polovina výkonu nových zdrojů připadla na větrné elektrárny.

Více informací najdete ve zprávě M. Schneidera a A. Froggatta World Nuclear Industry Status Report 2015 (strana 176 až 188) na www.worldnuclearreport.org.

Karel Polanecký, Hnutí DUHA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů