Úterý, 23. dubna 2024

Singapur zmrazil počet aut na svých silnicích, další už nechce

Singapur zmrazil počet aut na svých silnicích, další už nechce

Pětimilionový Singapur od příštího roku zakáže, aby na jeho silnice vyjely další automobily. Oznámil to místní úřad pozemní dopravy (LTA). Důvodem je nedostatek pozemků pro nové silnice a přeplněnost stávajících komunikací. Počet automobilů reguloval Singapur už dříve, ročně jich smělo vyjet maximálně o 0,25 procenta více než rok předchozí.

Podle nového rozhodnutí LTA se počínaje únorem příštího roku nepočítá s žádným nárůstem počtu aut. Vláda se chce tímto regulačním pravidlem zabývat znovu nejdříve v roce 2020.

Singapur se rozkládá na území asi 720 kilometrů čtverečních a má 5,6 milionu obyvatel. Zhruba 12 procent území zaujímají silnice, na nichž loni jezdilo asi 600.000 automobilů.

LTA ve zdůvodnění svého rozhodnutí uvedl, že narůstá počet nových majitelů aut, což v kombinaci s nedostatkem pozemků "vytváří velký problém pro kvalitu městského způsobu života" v Singapuru.

Počet obyvatel tohoto ostrovního státu od roku 2000 vzrostl o 40 procent. Stát vlastnictví i prodej aut přísně kontroluje a ve srovnání se Spojenými státy tam jsou auta i čtyřikrát dražší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů