Úterý, 19. března 2024

Vyšlo druhé číslo elektronického Zpravodaje MŽP

Vyšlo druhé číslo elektronického Zpravodaje MŽP

MŽP vydává druhé číslo svého elektronického Zpravodaje. Zatímco v tom prvním jsme se věnovali především obnovitelným zdrojům energie, tentokrát je naším hlavním tématem sucho a s ním související zadržování vody v krajině. ,,Sto let se tady odváděla voda z krajiny. My se teď všemi možnými prostředky snažíme tu vodu v krajině udržet. Např. prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí podporujeme projekty zaměřené na retenci vody v krajině a její přirozený oběh. Usilujeme o obnovu a budování tůní, mokřadů nebo malých vodních nádrží. Největší rezerva v retenci vody je totiž přímo v krajině,"říká ministr Richard Brabec a upozorňuje na slova předsedy České pedologické společnosti Bořivoje Šarapatky: ,,Národ, který ničí půdu, ničí sám sebe."

V aktuálním čísle Zpravodaje MŽP najdete také rozhovor s režisérem Petrem Krejčím, duchovním otcem televizního seriálu Krajinou domova. Projekt vznikl ve spolupráci s MŽP a právem se může porovnávat se slavnými dokumentárními snímky z produkce BBC.

Vedle toho se dočtete o stále oblíbenějším sdílení jízdních kol. Na tzv. bikesharing vyčlenilo MŽP 20 milionů korun, které postupně rozděluje městům, dopravním podnikům i soukromým firmám. ,,Bikesharing má nespornou výhodu v ekologičnosti i pozitivním dopadu na zdraví lidí," připomíná ministr Brabec.

Bikesharing byl součástí i letošního EKOFILMU v Brně. 43. ročník tohoto mezinárodního filmového festivalu měl podtitul "Jdi na vzduch" a přilákal tisíce návštěvníků. Ohlédnutí za vydařenou akcí ve druhém čísle Zpravodaje MŽP samozřejmě nechybí.

A jak můžete Zpravodaj MŽP odebírat? Stačí napsat na zpravodaj@mzp.cz a my Vám jednotlivá čísla budeme pravidelně posílat přímo do Vaší e-mailové schránky. Aktuální číslo si pak můžete stáhnout zde: Zpravodaj MŽP 2. číslo, říjen 2017 (PDF, 8 MB)

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů