Úterý, 19. března 2024

Obce musí snížit produkci směsného odpadu. Pomoci jim má příručka Odpadové hospodářství obcí

Česká republika se potýká s vysokou produkcí směsného odpadu. Češi produkují o 100 kg směsného odpadu na 1 obyvatele za rok více než v Rakousku nebo Německu...

Obce musí snížit produkci směsného odpadu. Pomoci jim má příručka Odpadové hospodářství obcí

Od roku 2024 bude platit zákaz skládkování směsného odpadu, kterému bude předcházet výrazné zvýšení poplatků za uložení odpadu na skládku. Řešením je dokonalejší třídění odpadů na znovu využitelné suroviny. Spolek Arnika proto vydává příručku pro obce s radami a příklady z praxe s názvem Odpadové hospodářství obcí.

Zatímco v jiných státech Evropy začali se snižováním objemu směsného odpadu už v devadesátých letech, v České republice ho stále produkujeme více než v sousedních zemích. V důsledku toho Česká republika neplní požadavky skládkové směrnice č. 1999/31/EC, podle níž je třeba snížit objem biologicky rozložitelných odpadů na 35 % produkce v roce 1995. V reakci na tuto situaci přijal český parlament zákaz skládkování tohoto odpadu od roku 2024, kterému bude předcházet výrazné zvýšení poplatků za svoz odpadu.

Milan Havel, odpadový expert spolku Arnika říká: ,,Češi ročně vytřídí přibližně 30 % odpadů. Produkci směsného komunálního odpadu lze snížit, protože tento odpad obsahuje významné množství využitelných surovin. Pro obce je proto ekonomicky výhodnější podpořit třídění surovin než platit vyšší náklady na likvidaci odpadu." Rozbory složení ukazují, že v odpadu domácností se za rok v průměru nachází asi 50 kg bioodpadů, 40 kg papíru (1 celý modrý kontejner), 30 kg plastů (1 až 2 žluté kontejnery), 20 kg skla (kontejner na sklo za rok naplní 5 až 13 osob), 10 kg kovů, 10 kg textilu a 3 kg nápojových kartonů.

,,Obce mohou snížení směsného komunálního odpadu dosáhnout pomocí například provázaného systému plateb za svoz podle množství, dostatku nádob na recyklovaný odpad a jednoduchými metodami od podpory domácího nebo komunitního kompostování, snížení produkce bioodpadů z údržby zeleně, až po snížení objemu reklamních materiálů v poštovních schránkách a podpory pití nebalené vody. Díky tomu se daří ve městech, jako je Písek, Nový Hrádek nebo Staré Hradiště recyklovat až 60 % a více odpadu za rok," dodává Havel.

Příklady dobré praxe přináší manuál pro obce s názvem Odpadové hospodářství obcí od spolku Arnika, který jej vydává zdarma ke stažení na svém webu. Příručka rozebírá současné a budoucí požadavky na nakládání s odpady, funkční motivační systémy pro obyvatele obcí, tipy pro předcházení vzniku odpadů a také příklady z praxe, jak se postupy osvědčily.

Projekt vznikl ve spolupráci s Heinrich-Böll-Stiftung e.V., kancelář v v Praze

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů