Pátek, 19. dubna 2024

V Pardubicích by mohly časem jezdit i hybridní autobusy

V Pardubicích by mohly časem jezdit i hybridní autobusy

V Pardubicích by v budoucnu mohly jezdit i hybridní autobusy. Dopravní podnik dokončuje dvoutýdenní testování vozu s alternativním pohonem. Úspory jsou v pomalém městském provozu značné, řekl ČTK ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

"Jsou ideální na linky, na kterých autobusy často zastavují, rozjíždějí se. Je znát značný rozdíl ve spotřebě," řekl Pelikán.

Hybridní autobus má dieselový motor s menším objemem než běžné naftové autobusy. Generátory vozidlu vyrábějí elektrickou energii a pohánějí elektromotory v kolech.

"Autobus se rozjíždí čistě na elektřinu, což je největší úspora, při rozjezdu jsou největší nároky na spotřebu," dodal Pelikán.

V městském provozu má hybridní autobus až 40procentní úsporu paliva ve srovnání s konvenčním autobusem. Je také tišší a produkuje méně emisí, dodal Pelikán.

Vozový park v Pardubicích čítá 75 autobusů, část z nich je na zemní plyn, a 55 trolejbusů. Hybridní autobusy se pohybují cenově mezi naftovým autobusem a trolejbusem, stojí zhruba sedm milionů korun. Dopravní podnik chce podporovat ekologický provoz, ale autobusy na tradiční pohon musí mít také.

Tento měsíc se podnik účastnil velkého cvičení, které simulovalo teroristický útok. Šesti autobusy evakuoval stovky lidí. "Třeba kvůli evakuační povinnostem musíme mít vozidla na konvenční pohon, nejsou závislá na elektřině, zemním plynu. Když se něco stane, musíme přijet a evakuovat lidi," řekl Pelikán.

Dopravní podnik si nyní objednal 15 nových trolejbusů, do provozu je uvede do poloviny příštího roku. Autobusy na zemní plyn začal pořizovat v roce 2009, postupně je musí vyměnit za nové. Dopravní podnik také staví nové trolejové vedení od stanice záchranné služby k Zámečku a od polabinského Kauflandu přes Trnovou do Ohrazenic. První trať je v přípravách dál, její provoz podnik nejspíš spustí v březnu příštího roku.

Lucie Jelínková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů