Úterý, 19. března 2024

Víkendová vichřice vyvrátila desítky tisíc stromů na celém území Národního parku Šumava

Víkendová vichřice vyvrátila desítky tisíc stromů na celém území Národního parku Šumava

Polomy, které způsobila víkendová vichřice Herwart na území Národního parku Šumava, jsou podle prvních odhadů lesníků Správy v objemech do 50 tisíc metrů krychlových. Nejvíce vyvrácených stromů je přitom v nejjižnější části Národního parku v okolí Stožce.

,,V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska pak hovoří o 10 tisících metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48 tisíc kubíků," informuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Lesníci a strážci Národního parku Šumava začali s prořezáváním zapadaných cest již v neděli a intenzivně pokračovali v pondělí dopoledne. Přesto, že se podařilo velkou část z nich už zprůjezdnit, mnohé jsou ještě stále nepřístupné. Jejich uvolňování bude pokračovat nejméně do konce tohoto týdne.

,,Nejen z tohoto důvodu doporučujeme neplánovat si výlet na území Národního parku Šumava v nejbližších dnech a týdnech. Po víkendové vichřici zůstávají v lesních porostech i podél turistických tras stovky nalomených nebo polovyvrácených stromů, které hrozí pádem," doporučuje mluvčí Jan Dvořák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů