Úterý, 19. března 2024

Na Bajkalu záhadně hynou tuleni

Na Bajkalu záhadně hynou tuleni

Ruské úřady začaly prověřovat úhyn tuleňů bajkalských poté, co turisté v posledních dnech našli na březích sibiřského jezera "opravdový hřbitov" tohoto nejmenšího druhu tuleňů. Oznámila to dnes ruská média.

"Na místo odjeli naši odborníci, kteří tuto skutečnost potvrdili. Množství uhynulých kusů se upřesňuje. Příčiny a okolnosti úhynu se zjišťují," uvedla dnes mluvčí federální agentury pro rybolov.

Experti podle serveru Newsru.com zatím našli 31 mrtvých tuleňů, což prý představuje největší úhyn od propuknutí moru v roce 1987. Na tělech se nenašla ani střelná zranění, ani stopy sítí, takže nejspíše nejde o dílo pytláků. Uhynulé exempláře ani nebyly zjevně nemocné, a tak má příčinu objasnit pitva.

Populace tuleňů bajkalských v současnosti čítá asi 100.000 kusů.

Bajkal, ležící v samém srdci Sibiře, je nejstarší a nejhlubší jezero na světě, maximální hloubka dosahuje 1642 metrů. Obsahuje skoro pětinu sladké vody na Zemi a je "výjimečně cenný pro poznání evoluce", jak uvedlo UNESCO, které jezero v roce 1996 zařadilo na seznam světového dědictví. Biologická rozmanitost Bajkalu je pozoruhodná: vody a břehy jezera obývá téměř 3600 druhů rostlin a živočichů, většinou endemitních, tedy vyskytující se pouze v dané lokalitě. Vědci ale varují, že jezero čelí jedné z nejhorších ekologických krizí ve své historii, jak svědčí úbytek ryb v důsledku šíření řas a znečišťování jezera odpadními vodami s fosfáty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů