Úterý, 19. března 2024

OSN: Hrozí nedodržení pařížské klimatické dohody

OSN: Hrozí nedodržení pařížské klimatické dohody

Množství emisí skleníkových plynů by mohlo v roce 2030 o 30 procent překročit úroveň stanovenou v pařížské klimatické dohodě. Varoval před tím dnes Program OSN pro životní prostředí (UNEP). Země a průmyslová odvětví tak podle UNEP musí vyvinout větší úsilí o dosažení cílů omezení skleníkových plynů, které podle expertů přispívají ke globálnímu oteplování.

V mezinárodní pařížské dohodě se země světa v roce 2015 zavázaly k tomu, že nárůst teploty budou udržovat výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Roční emise by tak neměly překročit 42 miliard tun. Nyní je však podle UNEP pravděpodobné, že emise CO2 budou v roce 2030 činit 53 až 55,5 miliardy tun.

"Bez zesíleného úsilí bude pravděpodobný nárůst globální průměrné teploty v rozsahu od tří do 3,2 stupně Celsia do konce století," varoval UNEP v souvislosti se zveřejněním každoroční kontroly snižování emisí.

Zpráva UNEP uvádí, že emise CO2 z fosilních paliv, výroby cementu a dalších průmyslových výrob byly v uplynulých třech letech patrně stabilní, a to zejména díky zpomalení využívání uhlí v Číně a Spojených státech. Trend se ale možná obrací, varuje UNEP.

Ve své zprávě UNEP dochází k závěru, že i kdyby země dodržely své závazky, při současných trendech je nárůst teploty do konce století o tři stupně "velmi pravděpodobný", což znamená, že vlády by měly zesílit své závazky při jejich revizi plánované na rok 2020.

Instituce vytvořená v roce 1972 jako prostředek celosvětové kontroly životního prostředí rovněž poukazuje na skutečnost, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se od pařížské dohody odklonila. Kromě toho nadále rostou emise skleníkových plynů, jako je metan.

Světová meteorologická organizace (WMO) v pondělí oznámila, že celkové množství oxidu uhličitého v atmosféře bylo loni rekordně vysoké. Podle této agentury OSN rostla koncentrace CO2 v roce 2016 o 50 procent rychleji, než byl průměr v předchozím desetiletí. Za prudký nárůst údajně může lidská aktivita i klimatický jev El Niňo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů