Úterý, 19. března 2024

Exxon zaplatí 2,5 milionu dolarů kvůli znečišťování ovzduší

Exxon zaplatí 2,5 milionu dolarů kvůli znečišťování ovzduší

Za porušení zákonů na ochranu ovzduší zaplatí americké společnosti Exxon Mobil Corp a PDC Energy Inc každá 2,5 milionu dolarů (zhruba 55 milionu Kč). Další a podstatně vyšší sumy musí firmy investovat do své technologie.

Jak oznámilo ministerstvo spravedlnosti, Exxon řádně nezajistil a nekontroloval provoz osmi petrochemických závodů v Texasu a Louisianě. Kromě pokuty musí firma investovat téměř 300 milionů dolarů do nové monitorovací technologie. Společnost PDC je pokutována za emise těkavých organických sloučenin do ovzduší při průzkumných pracích a při produkci ropy a zemního plynu. Souhlasila s tím, že do modernizace svého provozu investuje 18 milionů dolarů. Obě společnosti nicméně vinu odmítají.

Někteří ochránci životního prostředí poukazují na to, že trest je pro ropného giganta Exxon příliš nízký, pokud se vezme v úvahu závažnost prohřešku a více než desetiletá délka porušování zákona. Podle amerických úřadů se díky dohodě sníží toxické emise včetně benzenu o 1500 tun ročně a o tisíce tun klesnou emise dalších chemikálií.

Společnost Exxon si investice do technologie může dovolit. Za prvních devět měsíců letošního roku vydělala 11,3 miliardy dolarů, o 84 procent víc než ve stejném období 2016. V dubnu federální soud firmě nařídil zaplatit téměř 20 milionů dolarů za únik několika tun znečišťujících látek v texaském městě Baytown. Proti tomuto rozhodnutí se společnost odvolala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů