Úterý, 19. března 2024

ČIŽP zjistila porušení vodního zákona u 62 pct firem v Krkonoších

ČIŽP zjistila porušení vodního zákona u 62 pct firem v Krkonoších

Téměř dvě třetiny krkonošských penzionů a restaurací, které kontrolovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), porušily vodní zákon. Nejčastějším pochybením bylo nepovolené vypouštění odpadních vod a nepovolené odběry vody. V ojedinělých případech provozovatelé také nesprávně nakládali se závadnými látkami. Inspekce o tom dnes informovala na tiskové konferenci.

Inspektoři provedli 87 kontrol, z toho 77 nebylo předem ohlášeno. Porušení vodního zákona zjistili u 62 procent kontrolovaných firem a podnikatelů. "Je alarmující, že pouze u každého třetího nebylo porušení zákona," řekl ředitel inspekce Erik Geuss a doplnil, že důvodem pochybení byla velmi často neznalost zákona.

Za zjištěné chyby uložili inspektoři několik pokut, deset z nich ve výši kolem 57.000 korun je už pravomocných. Se 44 subjekty bylo nebo zřejmě bude zahájeno správní řízení.

Vedle penzionů inspektoři kontrolovali dodržování vodního zákona i u lyžařských areálů, konkrétně se zajímali o to, jak si počínají při umělém zasněžování. V minulé lyžařské sezoně provedli ve 49 lyžařských středicích 52 kontrol a pochybení při dodržování zákona zjistili v 16 areálech. Jejich nejčastějším prohřeškem byl odběr většího množství vody, než měly povoleno. V tomto případě inspekce udělila 12 pravomocných pokut za více než 324.000 korun.

Nejvyšší pokutu, 90.000 korun, dostala firma Mega Plus, která provozuje krkonošské areály Černá Hora, Duncan a Javor. Pokutována byla za zahrazení toků kameny. Druhou nejvyšší pokutu, 59.000 korun, inspektoři vyměřili provozovateli areálu Rudný na Jihlavsku, firmě Salix Integra, za to, že odebrala 5900 metrů krychlových vody ze Zlatého potoka. Přes 43.000 korun musel zaplatit provozovatel vleku u penzionu U Karla ve Velké Úpě, protože odebral 4336 metrů krychlových vody z řeky Úpy.

V souvislosti s vodou se ČIŽP zaměřuje i na problém se suchými jezy, kde kontroluje malé vodní elektrárny, které mají povinnost zachovat při nízkých stavech vody minimální zůstatkový průtok. Největší pokutu 80.000 korun za to dostala firma R.A. Znojmo, která má elektrárnu na Ploučnici, a Martin Kočka s elektrárnou Letovice na řece Svitavě.

Podle Geusse je hlavním motivem kontrol zlepšení hospodaření s vodou, mimo jiné i s ohledem na boj se suchem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů