Pátek, 19. dubna 2024

ENERGETICKY EFEKTIVNÍ DOMY PLUS - STRATEGICKÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY A NĚMECKA

V úterý 17. října 2017 zaplnili prostory Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT zástupci českých a německých ministerstev, Českého vysokého učení technického v Praze a Fraunhoferových institutů...

ENERGETICKY EFEKTIVNÍ DOMY PLUS - STRATEGICKÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY A NĚMECKA

Cílem setkání bylo definovat způsob, jakým bude v budoucnu v ČR podporována výstavba domů s kladnou energetickou bilancí včetně vytvoření konceptu financování pilotních projektů s následným uvedením do komerční praxe.

V první části programu představila německá strana fungování sítě energeticky efektivních domů Netzwerk Effizienzhaus Plus a zkušenosti s úspěšnou realizací řady projektů. Mezi takové projekty patří i úspěšná stavba Effizienz Haus Plus Berlín, která vyrobí více energie, než spotřebuje. Zástupci českých ministerstev představili současnou koncepci podpory výstavby energeticky efektivních domů v ČR a jejich možných přístupů do budoucna. Obě strany se shodly, že v ČR ideově a odborně povede projekt budov s kladnou energetickou bilancí UCEEB ČVUT za podpory německého Fraunhoferova institutu pro stavební fyziku (Fraunhofer IBP).

,,Domy s kladnou energetickou bilancí jsou dalším logickým krokem v rozvoji stavebnictví v České republice a zapadají do naší Státní energetické koncepce. Jako přední česká univerzita cítíme povinnost tuto myšlenku rozvíjet a pomoci uvést ji do praxe," uvedl doc. Ing. Lukáš Ferkl, Ph.D., ředitel UCEEB ČVUT.

Na setkání představili zástupci vytipovaných projektů své připravované stavby: ZŠ a MŠ v Postřekově, Knihovna a spolkový dům v Dobříši, Bytový dům v Litoměřicích a Administrativní budova firmy Nevšímal a. s. Partneři se shodli, že všechny prezentované budovy jsou vhodné demonstrační budovy v ČR, které by mohly být postaveny v pasivním standardu s pozitivní energetickou bilancí. V rámci odpoledního programu účastníci diskutovali mimo jiné o možnostech mezinárodní spolupráce, definici rolí jednotlivých účastníků a jejich očekávání, možných způsobech financování českou a německou stranou. Všichni zúčastnění se shodli na společném zájmu propagovat a ukázat špičkové stavební technologie v rámci budov s kladnou energetickou bilancí.

Zatímco v Německu dnes již existuje zhruba čtyřicet demonstračních projektů - budov, jejichž výroba energie je stejná nebo vyšší než jejich spotřeba. V České republice je tento koncept v praxi stále novinkou. Energeticky plusové domy nejsou vázány na žádnou konkrétní technologii. Pro jejich realizaci je možné použít celou řadu technologických přístupů, které se však musí vhodně zkombinovat, a v tom může UCEEB ČVUT významně pomoci.

Knihovna Dobříš - exteriér, jižní fasáda Bytové domy Litoměřice - náčrt
Úvodní fotoo - Zástupci českých a německých ministerstev, ČVUT a Franhoferových institutů před recepcí UCEEB.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů