Středa, 24. dubna 2024

Bratislavský dopravní podnik podepsal smlouvu se SOR Libchavy

Bratislavský dopravní podnik podepsal smlouvu se SOR Libchavy

Bratislavský dopravní podnik (DPB) podepsal s českou společností SOR Libchavy smlouvu na dodávku 18 nových elektrobusů za 10,4 milionu eur (265 milionů Kč) bez daně z přidané hodnoty. ČTK o dnes informovala mluvčí DPB Adriana Volfová, podle které dopravce bude nákup autobusů na elektrický pohon financovat i z evropských fondů. SOR uspěl v tendru bratislavského městského dopravce.

První elektrobus by měl městský dopravce převzít v prosinci, další na přelomu letošního a příštího roku tak, aby všechna objednaná vozidla byla v provozu v polovině roku 2018.

Nízkopodlažní elektrobusy budou plně klimatizovány a vybaveny vnitřním a vnějším kamerovým systémem, stejně jako připojením na internet. Dojezd vozidel bez průběžného dobíjení činí 160 kilometrů. Všechny elektrobusy budou mít možnost průběžného nabíjení pomocí pantografu.

"I tímto perspektivním způsobem veřejné hromadné dopravy chceme zlepšit kvalitu cestování, zároveň i kvalitu životního prostředí," uvedl generální ředitel DPB Milan Urban.

Elektrobusy nahradí vozidla s naftovým motorem. DPB v současnosti autobusy na elektrický pohon neprovozuje. Podle dřívějších informací porazila společnost SOR Libchavy v tendru na dodávku elektrobusů konsorcium složené z plzeňské Škoda Electric a polské firmy Solaris.

SOR Libchavy v minulosti dodával do Bratislavy autobusy. Například letos v červnu firma uzavřela s DPB kontrakt na dodávku 60 nových autobusů za 17,25 milionu eur (přes 442 milionů Kč).

DPB v minulosti modernizoval i vozový park trolejbusů a tramvají. Tyto zakázky v přepočtu za několik miliard korun získala plzeňská Škoda Transportation a její dceřiná firma Škoda Electric.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů