Úterý, 19. března 2024

Společná dohoda obcí s developery šetří městské rozpočty

Společná dohoda obcí s developery šetří městské rozpočty

České zákony neřeší výstavbu ve městech systematicky. Developeři prosazují čistě svůj zájem, aniž by se s městy a obyvateli dohodli na řešení problémů, které jejich investice přinášejí. Často pak výstavbu dopravní infrastruktury, vodovodů, škol a další vybavenosti musí zajistit města, což neúměrně zatěžuje veřejný prostor i rozpočet, dochází k soudním sporům a ke zdržování schvalování projektů. Jako řešení se osvědčuje vzájemná dohoda mezi staviteli, městem a jeho obyvateli pomocí smluv o územním rozvoji. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovali právníci ze spolku Arnika s advokáty v oblasti stavebního práva.

Díky vzrůstající výstavbě a prudkému nárůstu obyvatel je ve městech potřeba více investovat do dopravy, kanalizace nebo vodovodů. Vzniká vyšší poptávka po zdravotnických zařízení, sociální péči, místech ve školách a školkách, zeleni a další vybavenosti. Investoři podle svých plánů pouze v obci postaví domy a občanskou vybavenost ponechají na obci. Podle analýzy zpracované právníky ze spolku Arnika a advokáty v oblasti stavebního práva městům pomáhají situacím předcházet zvláštní dohody s developery, které komplexně řeší problémy ještě před samotným zahájením stavby.

Vendula Zahumenská, právnička Arniky vysvětluje: ,,Jen ve Středočeském kraji se populace v posledních deseti letech zdvojnásobila. Vzrůstající výstavba přiměla obce vyjednat s developery podobu spolupráce, v řadě případů na základě výsledků místního referenda. Smlouva, která komplexně řeší, jak bude město vypadat, přinesla výhody pro obě strany. Šetří obecní kasy a zároveň nezdržuje schvalování v územním a stavebním řízení."

Smlouvy o územním rozvoji, které české právo umožňuje, jsou v zahraničí běžným nástrojem spolupráce mezi obcemi a developery. Město s obyvateli vytipují nejzávažnější problémy, které výstavba přinese. S developerem se pak domluví, jakým konkrétním způsobem vynahradí městu zvýšené náklady. Může se jednat o výstavbu školy, místní komunikace, navýšení kapacity čističky odpadních vod, výsadby zeleně, v dalších případech může poskytnout finanční kompenzaci. Obec na oplátku projekt podpoří a dohlédne, aby územní řízení proběhlo transparentně a v souladu se zákony, což developerovi přináší značné časové úspory během schvalování.

,,Města by od svých obyvatel měla zjišťovat, co jim nejvíce chybí. Dobrým příkladem je mapa nedostatků, kterou Praha připravuje. Díky ní bude jasnější, ve které části chybí škola, kde je nedostatek parkovacích míst nebo malých obchodů. Metropole má jedinečnou příležitost využít systémového řešení, které vyplývá z naší analýzy a manuálu a dosud Praze chybělo," uzavírá Zahumenská.

Analýzu smluv o územním rozvoji a manuál k jejich používání najdete na webu Arniky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů