Úterý, 19. března 2024

Ostravští vědci udělali aplikaci o vážkách, napadla zpěváka Bártu

Ostravští vědci udělali aplikaci o vážkách, napadla zpěváka Bártu

Vědci z Ostravské univerzity vytvořili mobilní aplikaci Lovec vážek CZ, díky níž se lidé nejen dozví zajímavosti o životě tohoto hmyzu a mohou přispět k jeho ochraně. S nápadem přišel zpěvák Dan Bárta, který se o vážky zajímá a s ostravskými biology úzce spolupracuje, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Ojedinělý projekt vědců z Katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty slouží biologům i veřejnosti. "S mobilní aplikací Lovec vážek CZ (Dragonfly Hunter CZ) mohou všichni milovníci přírody zpestřit své výlety a procházky kolem vody i trochou poznání," uvedl Soustružník.

Aplikace, která je dostupná zdarma na Google Play, zájemcům umožní rozpoznat druh vážky, zároveň mohou lidé data z daného místa odeslat s připojenou fotografií do databáze, a přispět tak k vědeckému výzkumu, který umožní zlepšit ochranu nejen vážek.

Podle jednoho z autorů aplikace Aleše Dolného jsou vážky velmi důležité, protože jejich prostřednictvím lze určit i globální změny prostředí, včetně klimatu. Často jsou takzvanými deštníkovými druhy, což znamená, že jejich ochranou se zajistí i ochrana řady dalších, třeba i nepříbuzných druhů.

"Tento způsob zapojení veřejnosti do výzkumu, takzvaná občanská věda (Citizen Science), je nejlepším způsobem, jak rozšířit povědomí o ekologii nenásilnou formou, skrz vlastní zájem člověka. V tom je tato aplikace geniální - lidé se baví, dozvídají se nové informace a vědci díky tomu získávají cenná data," vysvětlil další z autorů aplikace Stanislav Ožana.

Vědci plánují, že do budoucna aplikaci rozšíří, aby uživatelé mohli podrobněji poznávat i další živočichy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů