Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo zemědělství: Kalamitní dříví musí z lesa do konce března, ostatní těžba zakázaná není

Ministerstvo zemědělství: Kalamitní dříví musí z lesa do konce března, ostatní těžba zakázaná není

Ministerstvo zemědělství dnes vydalo nařízení, podle kterého musí vlastníci lesů odstranit do konce března příštího roku dřevo napadené kůrovcem nebo poničené letošními vichřicemi. Ostatní, takzvaná úmyslná těžba, zakázaná však není.

,,Do konce března 2018 mají vlastníci lesů čas odklidit dříví, které na území České republiky poničil kůrovec a silné vichřice. Podle odhadů bude výše takzvaných nahodilých těžeb téměř stejného rozsahu jako v roce 2007, kdy lesní porosty zasáhl orkán Kyrill," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V roce 2007 činil objem nahodilých těžeb 14,7 mil. m3. Aktuální situace je zásadně horší, protože tehdy způsobily 86 % nahodilých těžeb škody zaviněné větrem, zatímco v letošním roce lze očekávat i více než 50 % nahodilých těžeb v důsledku hmyzí kalamity. Ta se rozšířila i kvůli nepříznivému suchému počasí. Odolnost zvláště jehličnatých porostů je oslabená prakticky na celém území České republiky.

,,Včasné zpracování dřevní hmoty z těchto kalamit je základním předpokladem pro postupné zlepšování situace v lesích v následujících letech. Povinnosti specifikované v návrhu opatření obecné povahy Ministerstva zemědělství se vztahují na všechny vlastníky lesů na celém území České republiky, s výjimkou lesů v národních parcích a jejich ochranných pásmech," uvedl ministr Jurečka.

Podle původního návrhu zvažovalo MZe také celorepublikový zákaz úmyslných těžeb v porostech smrku a borovice do konce roku 2017, cílem bylo uvolnit veškeré dostupné kapacity na včasné zpracování kalamity v lesích. Od toho ale nakonec ustoupilo. Redukcí původního návrhu Ministerstvo vyhovělo námitkám vlastníků lesů a připomínkám dalších subjektů. K těmto námitkám přistoupilo s plnou vážností a zohlednilo jak riziko vzniku nových hospodářsko-sociálních škod vlastníkům lesů a dalším subjektům, tak to, že stát nemá možnost vzniklou újmu kompenzovat.

MZe nicméně pokládá za nezbytné bezpodmínečně učinit veškeré možné kroky ke zlepšení stavu v lesích ve vlastnictví státu. Proto na žádost ministra zemědělství už nebudou Lesy ČR až do konce roku dělat u smrku a borovice jiné těžby než nahodilé. MZe už také požádalo Ministerstvo obrany, aby stejný postup uplatnilo u Vojenských lesů a statků ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů