Úterý, 19. března 2024

S africkým morem prasat úspěšně bojujeme, naše postupy jsme představili dalším státům

S africkým morem prasat úspěšně bojujeme, naše postupy jsme představili dalším státům

Dvě desítky zahraničních delegací se včera sešly na mezinárodní konferenci k africkému moru prasat (AMP) na Ministerstvu zemědělství v Praze. Akce se zúčastnil také komisař Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. Česká republika je jedinou zemí, kde se i po čtyřech měsících od vypuknutí nákazy daří držet situaci pod kontrolou a nemoc se nešíří na větší území, ani do domácích chovů.

,,Od chvíle, kdy nákaza propukla, přistupujeme k situaci s mimořádnou vážností. Naším hlavním záměrem bylo zabránit tomu, aby se mor dostal do chovů domácích prasat. Zároveň se snažíme udržet nemoc na co nejmenším území a postupně v něm populaci divokých prasat kompletně zlikvidovat. V červené zóně se dosud podařilo odlovit 273 prasat," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Z uhynulých prasat, nalezených v ohnisku nákazy, v tzv. vysoce rizikové oblasti (uvnitř ohradníků), bylo dosud pozitivních 134 ze 180 kusů. U odlovených prasat byly v červené zóně pozitivní 4 kusy (celkem odloveno 60 prasat do odchytových zařízení a odstřeleno 213 prasat).

Po vypuknutí nákazy vydala Státní veterinární správa (SVS) několik mimořádných veterinárních opatření platných pro rozdílné oblasti. Jejich cílem bylo zamezit rozšíření nemoci z epicentra nákazy a současně snížit početní stavy černé zvěře v přiléhajících oblastech.

Ohnisko nákazy o rozloze 57 km2 bylo ohraničeno pachovými a elektrickými ohradníky, aby nakažená prasata nemohla migrovat. Současně byla v této oblasti ponechaná nesklizená pole s kukuřicí, pšenicí a sójou, aby prasata měla úkryt a dostatek potravy, a zakázán vstup veřejnosti do extravilánu obcí. Odlov prasat v oblasti je povolený pouze do odchytových zařízení (instalováno jich bylo celkem 31) a odstřel prasat mohou provádět pouze speciálně proškolení lovci. Ke spolupráci byla přizvána i policie, která pro odstřel prasat využívá i tlumiče a přístroje pro noční vidění. Za každý odlovený kus v této oblasti náleží lovci zástřelné ve výši 4 tisíce korun, stejnou částku dostávají myslivci i za nalezený uhynulý kus.

V zamořené oblasti s nižším rizikem, tzv. zelené zóně (území okresu Zlín vyjma červené zóny), bylo doposud odstřeleno 1002 divokých prasat, všechna byla s negativním výsledkem na AMP. Za odlovený kus zde dostávají lovci 3 tisíce korun. Všechna odlovená prasata z červené i zelené zóny se musí likvidovat v kafilerii, myslivci za každé prase dostávají kompenzaci dle stáří kusu až do výše 3 200 korun.

Kolem okresu Zlín byla vytyčena oblast s intenzivním odlovem (přibližně o rozloze 8 500 km2), ve které náleží lovcům zástřelné 1 tisíc korun za každý odlovený kus. Dosud zde bylo odloveno 6 855 divokých prasat.

SVS nařídila intenzivní lov všech věkových kategorií prasat na celém území ČR a umožnila myslivcům využívat i některé dosud zakázané techniky lovu.

V souvislosti s AMP proplácí MZe náklady, které přímo souvisí s nařízenými veterinárními opatřeními. Doposud registruje 235 žádostí o náhradu ve výši 7,4 milionu korun. MZe přiznalo i náhradu za 310 prasat ulovených v zamořené oblasti a zlikvidované v asanačním podniku v celkové výši 435 tisíc korun.

Ministr Jurečka ocenil součinnost Policie ČR, místních myslivců a SVS. Ukázalo se podle něj, že společný postup byl nezbytný. K jeho úspěšnosti pomohla i firma Sellier & Bellot a.s., která darovala střelivo, a státní podnik Lesy ČR zapůjčením termovizního zaměřovače.

Historicky první výskyt AMP v populaci prasat divokých byl v České republice potvrzen 26. 6. 2017. Vyšetření v SVS v Olomouci a Jihlavě prokázala nákazu u dvou uhynulých divokých prasat nalezených 21. a 22. 6. v katastrálním území Příluky u Zlína.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů