Úterý, 19. března 2024

EU se shodla na reformě obchodování s emisními povolenkami

EU se shodla na reformě obchodování s emisními povolenkami

Zástupci Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se dnes dohodli na kompromisní podobě reformy systému obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. Informovala o tom Evropská komise. Dodala, že reforma přispěje ke splnění závazku Evropské unie snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o minimálně 40 procent.

Povolený objem emisí by se měl v letech 2021 až 2030 snižovat o 2,2 procenta ročně, tedy výraznějším tempem než doposud. Z trhu by měly být staženy až dvě miliardy povolenek, což by mělo vést k nárůstu ceny za vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší na 25 eur (638 Kč) ze současných pěti eur, napsala agentura DPA.

Německý průmysl podle DPA vyjádřil obavy, že dohodnuté změny by mohly mít negativní dopad na konkurenceschopnost evropských firem. Ochránci přírody zase považují reformu za příliš mírnou. "Obchod s emisemi tak bude dál hrát stejnou roli jako dosud - zůstane téměř bezvýznamný," uvedla organizace Climate Action Network (CAN).

Ocelářská unie sdružující 15 nejvýznamnějších českých a slovenských ocelářských firem dnes uvedla, že reforma bude stát ocelářské podniky miliardy korun. "Jedná se o kompromis, který nikoho úplně neuspokojí a pro nás je spíše zklamáním," řekl k dohodě Jan Czudek, předseda správní rady Ocelářské unie a generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů