Úterý, 19. března 2024

Chcete získat unikátní prožitky z divočiny? Vyhrajte je ve fotosoutěži, která právě vrcholí

Chcete získat unikátní prožitky z divočiny? Vyhrajte je ve fotosoutěži, která právě vrcholí

Už na konci tohoto víkendu končí fotosoutěž ,,Kde rádi divočíte?". Milovníci a ohleduplní návštěvníci divoké přírody tak mají posledních několik dní na pořízení a přihlášení svých fotografií, pro které může veřejnost také několik posledních dní hlasovat. Soutěžní web Hnutí DUHA na adrese http://www.ceskadivocina.cz/fotosoutez se uzavírá tuto neděli 19. listopadu, a to přesně ve 23:59.

Milovníci přírody, kteří do této chvíle přihlásili 351 fotografií z míst ,,od Šumavy po Beskydy", mohou získat zajímavé ceny. Lidé stále mohou přihlásit jakékoli fotky, které budou zachycovat naši divokou přírodu a její podoby, ať už to jsou meandrující koryta řek, tlející dřevo či rozlehlá rašeliniště, ale i rostliny a zvířata, která v ní mají svůj domov.

Výherce může získat čtyřdenní exkurzi do šumavské divočiny v NP Šumava a NP Bavorský les pro dvě osoby, a to v létě příštího roku. Hodnota výhry je kromě penězi nevyčíslitelného prožitku a poznání vyjádřena i cenou 5600 Kč, tedy výší účastnického poplatku pro dva. Exkurze se koná pod vedením odborného průvodce a zavede vás do nejvzácnějších míst Šumavy. K dalším cenám patří exkurze dvoudenní, poukazy na fotografické kurzy nebo 50% sleva na outdoorové vybavení od partnerů soutěže - společností Patagonia a Nicom.

Lidé se také mohou připojit k výzvě Hnutí DUHA s názvem Divočina všemi deseti: www.ceskadivocina.cz/vyzva. Má politiky motivovat k lepší ochraně divoké přírody u nás. Divočina totiž umožňuje svobodný život vzácným zvířatům a rostlinám, tvoří nenahraditelné přírodní dědictví, ochraňuje nás před suchem a povodněmi, podporuje šetrnou turistiku i místní rozvoj, nabízí možnosti pro vzdělávání a výzkum a vzbuzuje odpovědnost za sebe, naše děti a vnoučata. Obnovuje také pestrou, reprezentativní mozaiku lesů typických pro naši krajinu. Ke sběru podpisů se připojují dobrovolníci v celé zemi a od počátku srpna výzvu podpořilo už téměř deset tisíc lidí.

Fotosoutěž je vedle výzvy Divočina všemi deseti součástí kampaně Hnutí DUHA, která usiluje o více svobodného prostoru pro naši divokou přírodu a její lepší poznání. Představuje lidem českou divočinu i to, jakou roli hraje v zachování přírodní rozmanitosti i zdraví lidí. Prvním krokem je získat nové území o rozloze min. 10 km2, které bude ponecháno přírodě bez zásahů člověka [1]. Divočina, tedy území svobodného vývoje přírody, zaujímá totiž jen 0,3 % celkové plochy naší země, zatímco ta zalitá betonem zabírá 4,3 % a stále roste. Hnutí DUHA navrhuje, aby se rozloha divočiny výhledově zdesetinásobila. Zájem o divokou přírodu roste v celé Evropě, u nás ji chce chránit 71 % lidí [2].

Hnutí DUHA nabízí také tipy na výlety do divokých míst naší krajiny v průvodci ,,Poznejte ostrovy české divočiny" všem ohleduplným turistům. Zájemci si jej mohou objednat na adrese www.ostrovydivociny.cz a je nabízen zdarma.

Eliška Vozníková, vedoucí programu Krajina Hnutí DUHA, řekla:
,,Krásné scenérie, fascinující detaily, psychický odpočinek i hluboké prožitky patří mezi důvody, proč lidé vyrážejí do naší divoké přírody. Lidé nám občas posílají nebo na sociální sítě nahrávají fotky, co zajímavého v divočině viděli. To nás podnítilo k vyhlášení fotosoutěže, která je opravdu pro každého, tedy i lidi bez zkušeností s focením. Chceme turisty motivovat nejen k objevování ostrovů naší divoké přírody, ale také k tomu, aby své zážitky a postřehy o jedinečnosti divočiny sdíleli s ostatními. Odměny pro výherce budou samozřejmě také spojeny s divočinou, vždyť k nim patří exkurze do našeho největšího národního parku, vybavení do přírody nebo kurzy, jak krásy divoké přírody ještě lépe zachytit."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů