Úterý, 19. března 2024

Dnešní vysokoškoláky mnohem více než ostatní zajímá školství a životní prostředí, ukázal průzkum

Podle internetového průzkumu Institutu pro Demokracii 21, který vydal ke dni studenstva 17. listopadu, je pro současné vysokoškoláky stále nejdůležitější hodnotou svoboda...

Dnešní vysokoškoláky mnohem více než ostatní zajímá školství a životní prostředí, ukázal průzkum

Z politických témat je nejvíce zajímá školství. Hned na druhém místě je ochrana přírody a udržitelný rozvoj, čímž se výsledky výrazně liší od zbytku populace, který za nejdůležitější považuje hospodaření a ekonomickou situaci.

Názor mladých absolventů vysokých škol ve věku 19 - 28 let se v některých tématech výrazně odlišuje od názoru zbytku společnosti. Nejvíce se postoje dnešních vysokoškoláků liší v pohledu na důležitost politických témat. Z pochopitelných důvodů je nejvíce zajímá školství. Na druhém až čtvrtém místě je korupce, hospodaření a ochrana přírody. První dvě témata ovšem zbytek společnosti zajímá ještě více než studenty. Zájem o ochranu přírody a udržitelný rozvoj vysokoškoláky ovšem od zbytku společnosti výrazně odlišuje. Liší se také proevropským přístupem a zároveň odmítavým postojem k prohlubování vztahů s Čínou a Ruskem. Méně často se naopak přiklánějí k progresivnímu zdaňování i snížení výdajů státu a silněji nesouhlasí s trestem smrti a myšlenkou, že zabezpečení na stáří je osobní zodpovědností jednotlivce, nikoliv státu.

Pro celkem 71 % Čechů s vysokoškolským titulem je pak stále nejdůležitější společenskou hodnotou svoboda. Necelých 65 % akcentuje ještě spravedlnost a skoro 55 % přisuzuje silný význam odpovědnosti. Pro třetinu je také důležitý respekt a racionalita. Jsou také výrazně proevropštější a mnohem méně se přiklánějí k prohlubování vztahů s Čínou a s Ruskem. Od zbytku internetové populace se odlišují i v názorech na progresivní zdanění nebo trest smrti.

Starší generace nebo mladí bez titulu naopak považují za klíčovou hodnotu ve společnosti nejčastěji spravedlnost, tu zdůrazňuje skoro 70 %, stejně jako odpovědnost (67 %). Svobodě přisuzuje význam ve fungování společnosti jen 50 % internetové populace ve věku od 28 let nebo mladší bez vysokoškolského titulu.

Metodika tvorby vzorku internetové populace

Model se zakládá na vzorku 42 117 uživatelů, kteří hlasovali na webu Prezident 21 a zároveň vyplnili i své demografické údaje, konkrétně věk, vzdělání, pohlaví, velikost obce, kraj a koho volili ve volbách do PSP v roce 2013. Na základě těchto údajů byl metodou iterativního proporčního vážení podle kvót získaných od společnosti STEM a ČSÚ vytvořen vážený dataset, o němž lze říci, že odpovídá české populaci uživatelů internetu, kteří se zajímají o volby. Výsledný dataset byl pak porovnán podle volebního potenciálu 2017 s datasetem od společnosti Behavio. Shoda mezi našimi výsledky a výsledky Behavio pro internetovou populaci byla velmi vysoká. Podle Behavio internet používá 76 % populace, a těch, kteří používají internet a zároveň se alespoň minimálně zajímají o volby, je 63 %. Můžeme tedy tvrdit, že náš dataset je reprezentativní vůči 63 % populace.

Co je Prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit občany ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 tak v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už přes 238 000 lidí z celé ČR. V první fázi hry mohli všichni její účastníci nominovat libovolné prezidentské kandidáty a hlasovat pro ně.

24. listopadu začne druhá fáze projektu - po konečném oznámení oficiálních a platných kandidátů pro prezidentskou volbu v roce 2018 se anulují dosavadní hlasy a začne reálný kandidátský souboj pouze oficiálních kandidátů. Všichni hlasující budou moci znovu vyjádřit preference. Hra se tak přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, bude probíhat v reálném čase a občané v něm budou moci sdělovat své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček, který je zároveň jedinou osobností, pro niž ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací systém, ve kterém mají občané možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je více lidí spokojených s výsledkem. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na němž se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde na jaře letošního roku 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů