Úterý, 19. března 2024

Ústecké muzeum představuje minerály Českého středohoří

Ústecké muzeum představuje minerály Českého středohoří

Unikátní kolekci minerálů nalezených v Českém středohoří představuje ústecké muzeum. Nejen kvalitou, ale i kvantitou je výstava jedinečná, k vidění je zde pohromadě takřka 1500 exponátů. Jde o výběr z nejcennějších vzorků z muzejních i soukromých sbírek, řekl ČTK ředitel muzea Václav Houfek.

Výstava je rozdělena do několika částí. Všechny ale souvisí s Českým středohořím. Krajina s množstvím kuželovitých vrchů vznikla před 40 miliony lety. Proslulá je velkým množstvím nalezišť dutinových minerálů.

První část výstavy se věnuje starým mineralogickým nalezištím. "V mnohých případech jde o nálezy ze světově proslulých lokalit, z nichž mnohé jsou dnes již zaniklé. Jsou to například lokality u obce Dolní Zálezly s celou řadou dutinových zeolitů, zeofylit ze Starého vrchu u Radejčína, natrolit a apofylit z Mariánské skály v Ústí nad Labem nebo chabazity z Řepčic," uvedl Houfek. Kromě vlastních sbírek muzeum představuje exponáty i z Národního muzea v Praze nebo okolních regionálních muzeí.

Výstava představuje i badatele, kteří se minerálům věnovali v minulosti. V další části ale nabízí i sbírky sběratelů současných, na výstavě se jich podle Houfka podílelo víc než 15. "Jde o jedinečnou kolekci velmi kvalitních a esteticky hodnotných vzorků pocházejících z oblasti Českého středohoří, včetně poměrně nedávných objevů," doplnil Houfek.

Závěr je pak věnován českému granátu oblíbenému ve šperkařství. Jeho hlavní naleziště jsou u Třebenic na Litoměřicku. Kromě zdrojové horniny, ze které granát pochází, výstava ukazuje i jeho historii a řadu šperků. "Z nich je jedinečný náhrdelník z 18. století, jehož poslední majitelkou byla Ulrika von Lewetzov, poslední láska slavného básníka a také přírodovědce Johanna Wolfganga Goetha," dodal Houfek.

Muzeum vydalo k výstavě i obsáhlou publikaci, která se minerálům věnuje, a také nástěnný kalendář. Výstava je k vidění do konce března příštího roku.

trm hj

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů