Úterý, 19. března 2024

Urban Mining - těžba cenných surovin přímo v městech

Urban Mining - těžba cenných surovin přímo v městech

Česká asociace odpadového hospodářství aktivně podporuje myšlenky evropského balíčku k oběhovému hospodářství. Jednou z hlavních myšlenek balíčku je znovuzískávání surovin z odpadů. Společnost SMOLO Services, členská společnost České asociace odpadového hospodářství je další z firem, které aktivně podnikají konkrétní kroky k naplnění evropské odpadové strategie.

Města jako zdroj nerostného bohatství. Urban mining - dobývání přímo v městě - je důležitou myšlenkou znovuzískávání surovin z odpadu a budov. Společně jí chtějí uvést do života ostravští vědci s odpadovou firmou Smolo.

,,Myšlenka získávání surovin z již nepotřebných věcí je nám blízká. Skupina Smolo má k dispozici nejrůznější druhy odpadů, je nastavena proekologicky a chce nacházet nové metody zpracování. Proto intenzivně spolupracujeme s vědci z VŠB-TU Ostrava na vyvinutí technologií, které dovedou měnit odpad v materiálový nebo energetický zdroj. Řešíme tak nejen naši budoucnost, ale hlavně dalších pokolení," přesvědčuje doktorka Eva Konečná, která se věnuje výzkumu ve skupině Smolo.

Jde o firmu z Ostravska, která zpracovává průmyslové, komunální i nebezpečné odpady a cílí i na hledání nových technologií.


Svět ,,bez smetí"

,,Urban Mining" je novou ideou s cílem zajistit svět ,,bez smetí". Jde o proces využití složek a prvků z výrobků, staveb a odpadů po skončení jejich životnosti. ,,Velmi atraktivním a zároveň problematickým tématem jsou vzácné kovy. Hlavně díky nim si můžeme užívat zázraky high-tech elektroniky. Jejich světová produkce však spotřebuje ročně tuny zlata, stříbra a dalších kovů; jejich těžba je nákladná a výrazně znečišťuje životní prostředí. Přitom jen 15 procent obsahu elektroniky, která má stále kratší životnost, najde opětovné využití," upozorňuje Konečná.

Jednou z kapitol ,,Urban Mining" je recyklace i toho, co je pro náš region typické, a to jsou průmyslové haldy a odprašky z oceláren. Pro odprašky, kterých jen v našem regionu vznikají tisíce tun ročně, má Smolo společně s VŠB-TU Ostrava výzkumný projekt, který má vyvinout technologii zpracování. ,,Také haldy v sobě skrývají mnohdy zajímavé množství znovu využitelného materiálu, což nás do budoucna také zajímá," dodává Konečná.

Využití starých staveb

Základem myšlenky je také modernizace urbanistických celků s co nejmenším podílem odpadu. Právě na severní Moravě se bourá mnoho starých průmyslových objektů. Díky tomu, že v nich Smolo vidí zdroj materiálů, částečně odpadá nutnost suroviny dovážet, zároveň tento trend výrazně eliminuje náročný odvoz a uložení odpadu.

,,Právě u stavebních odpadů již umíme mnohé z nich přetvořit na certifikovaný výrobek, který lze použít hlavně ve stavebnictví. Slouží k tomu obrovské drtiče a třídiče, které dokážou rozmělnit asfalt, kamenivo, železobeton a další materiál na požadovanou frakci dle potřeby zákazníka," říká doktorka Konečná a doplňuje: ,,Skupina Smolo klade velký důraz na tento sekundární potenciál odpadu. Věřím, že spolupráce s ostravskými vědci z VŠB-TU přinese průlom a bude mi ctí, že k tom mohu s kolegy přispět."

Skupina Smolo se zabývá komplexním nakládáním s odpady, údržbou komunikací, demolicemi a recyklací stavebního odpadu a skládkováním neupotřebitelného odpadu.

Společnost SMOLO Services je členskou společností České asociace odpadového hospodážství.

Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz) s využítím článku iDnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů