Sobota, 20. dubna 2024

Plzeňská Škoda Electric poprvé představila nový elektrobus E'City

Plzeňská Škoda Electric poprvé představila nový elektrobus E'City

Plzeňská Škoda Electric dnes představila na veletrhu CZECHBUS 2017 v Praze nový elektrobus Škoda E'City. Vznikl po spolupráci s firmou Iveco, která dodala karoserii, řekl ČTK obchodní ředitel Škody Radek Svoboda. Škoda Electric získala v posledním roce několik kontraktů na dodávku těchto vozidel do českých a slovenských měst.

"Zájem o elektrobusy roste. Přínos elektromobility pro města je jednoznačně pozitivní," uvedl Svoboda. Společnost na konci září podepsala smlouvu na dodávku 11 elektrobusů do Českých Budějovic. Od března slouží deset vozidel stejného typu v MHD v Třinci, provozuje je firma Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodal letos také firmě Arriva Nové Zámky na Slovensko, další budou podle Svobody brzy jezdit v Žilině.

"V posledních letech se trh rychle mění. Elektrobusy jsou velký trend. Jsou tiché, v místě provozu bez emisí a infrastruktura k jejich dobíjení není komplikovaná. Jen v posledních třech letech jsme představili hned několik nových typů," popsal Svoboda.

S Ivecem už plzeňská firma úspěšně postavila řadu trolejbusů, nyní se portfolio rozšířilo o společné elektrobusy. Nový model E'City je podle Svobody zajímavý především modulární koncepcí výzbroje, která umožňuje přizpůsobit vozidlo podle požadavků zákazníka.

"To se týká zejména různých variant provozu s ohledem na možnosti nabíjení nebo délky tratí. K dvanáctimetrové variantě brzy přibude také kratší desetimetrová a dlouhá osmnáctimetrová verze," dodal.

Škoda Electric je největším evropským výrobcem trolejbusů. Vyrobila jich už 14.500 a jezdí ve 30 zemích Evropy, Asii a v USA. Ročně utrží pět až šest miliard korun. Vedle trolejbusů a elektrobusů vyrábí pohony pro elektrická vozidla, trakční motory a hybridní a vodíkové autobusy.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů