Pátek, 29. března 2024

Češi mají v třídění rezervy. Objem směsných odpadů by šlo snížit o polovinu

Češi mají v třídění rezervy. Objem směsných odpadů by šlo snížit o polovinu

Podle údajů Ministerstva životního prostředí obyvatelé České republiky v roce 2016 vyprodukovali 5,6 miliónů tun komunálních odpadů. Polovina (2,8 miliónů tun) z toho byl směsný odpad. V přepočtu na 1 obyvatele bylo tohoto odpadu o více než 100 kg víc než u obyvatel Německa či Rakouska. V důsledku vyšší produkce směsného odpadu více komunálních odpadů skládkujeme. Ze stejného důvodu máme i nižší úroveň recyklace. Tento stav neplatí pro město Úvaly. Toto město má dlouhodobě produkci směsného odpadu o 100 kg nižší než je průměr měst a obcí ve Středočeském kraji, přibližně 140 kg na 1 obyvatele.

Město Úvaly mělo v roce 2015 i v roce 2016 nejnižší produkci směsného komunálního odpadu ze všech měst Středočeského kraje nad 5000 obyvatel a jako jediné v tomto kraji. Jeden obyvatel v průměru vyprodukoval během roku méně 150 kilogramů. Nízké produkce město dosahuje i přesto, že zde lidé hradí místní poplatek na hlavu. Hlavním důvodem vynikajících výsledků je svoz popelnic pouze jednou za 14 dní a široké možnosti třídění. Obyvatelé Úval mohou k recyklaci odevzdávat papír, plasty, sklo, nápojové kartony, kovy, textil, elektroodpad a bioodpad. Jednotlivé komodity mohou domácnosti odvézt také na sběrný dvůr a některé z nich se i vykupují. Svoz objemného odpadu se provádí dvakrát za rok, odevzdat ho lze samozřejmě i na sběrném dvoře. Během jednoho roku obyvatelé z recyklují 40 % vzniklých odpadů, což na jednoho obyvatele vychází kolem 150 kg surovin.

Ředitelka Technických služeb města Úvaly Pavlína Slavíková vysvětluje: ,,Významným posunem v rámci odpadového hospodářství města Úvaly se stalo od počátku roku 2017 převzetí svozu odpadů do vlastních rukou, a to prostřednictvím Technických služeb města Úvaly. Díky tomuto kroku se snížily náklady na samotný svoz odpadů, ale změnu pocítili i samotní občané. Rozšířili jsme počet sběrných hnízd i počet kontejnerů na separovaný odpad. Největší změnou je delší období svozu bioodpadů v průběhu roku a díky úspěšnému získání dotace z operačního programu Životní prostředí na poskytnutí nádob na bioodpady do všech úvalských domácností. Díky tomu můžeme v příštích letech očekávat ještě nižší produkci směsných komunálních odpadů."

,,Odpadové hospodářství města se snažíme nyní nastavit tak, aby v budoucnu umožnilo snadné zavedení systému PAYT a dosáhnout tak dalšího snížení produkce směsného komunálního odpadu na obyvatele," doplnil Petr Borecký, starosta města Úvaly.

,,Obce a města v současné době hledají účinnější systémy nakládání s komunálním odpadem. Jde například o zavádění plateb za svoz podle množství, sběr odpadů od dveří nebo tzv. pytlový systém. To jsou dobré kroky. Mohou vést k významnému snížení produkce směsného odpadu i celkové produkce odpadu jako takové. Zajímavé příklady mapuje a popisuje soutěž spolku Arnika Odpadový Oskar," komentuje situaci v České republice odborník Arniky na odpadové hospodářství Milan Havel. ,,Změnám v nastavení odpadového hospodářství nic nebrání kromě našeho myšlení. Proto je o nich potřeba neustále diskutovat. Města by měla se svými obyvateli lépe komunikovat a dávat jim pravdivou zpětnou vazbu. Situaci rozhodně neprospívá, že velká část obcí náklady na odpadové hospodářství dotují ze svých rozpočtů, aniž by lidem cokoliv řekli," dodává Havel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů