Pátek, 29. března 2024

Stopy vichřice se ve středních Čechách do konce roku neodstraní

Stopy vichřice se ve středních Čechách do konce roku neodstraní

Státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterému ve Středočeském kraji patří zhruba polovina všech lesů, bude následky říjnové vichřice Herwart odstraňovat i příští rok. Ve státních lesích ve středních Čechách vítr poškodil asi 160.000 metrů krychlových dříví, řekla ČTK mluvčí LČR Eva Jouklová. Řadě středočeských měst se již podařilo následky vichřice odstranit, někde ale zůstávají poškozené stromy či stavby.

Lesy České republiky podle Jouklové předpokládají, že těžba kalamitního dříví potrvá do konce února 2018, někde až do konce května, to se ale zřejmě nebude týkat Středočeského kraje. "V lesních přístupových cestách jsou umístěny výstražné a informační tabule o zvýšeném nebezpečí pádu stromů nebo jejich částí," řekla Jouklová.

V Mladé Boleslavi si vichřice kvůli množství poškození stromů vyžádala uzavření lesoparku Štěpánka. Opatření se dotklo podle mluvčí magistrátu Šárky Charouskové stovek lidí, nyní je už park znovu otevřen. "Co se týká města, zde už se podařilo veškeré následky vichřice Herwart odstranit a uklidit. Nicméně v lokalitě na Chlumu, kde jsou lesy patřící do katastru města, došlo k plošným polomům, proto se tady budou škody odstraňovat poněkud déle. Je zapotřebí nařezat a odvézt velké množství dřeva," řekla Charousková. Podle ní bylo v této části města poškozeno zhruba 3500 metrů krychlových dřeva. Celkové náklady na odstraňování následků vichřice v Mladé Boleslavi se zatím pohybují kolem půl milionu korun.

V Mělníku vítr nejvíce poznamenal sportovní areálu Na Polabí, kde zničil nafukovací halu v areálu tenisových kurtů. Podle mluvčí radnice Heleny Vavřinové tak vznikla škoda přes tři miliony korun. Hala momentálně není v provozu. Zastupitelé na svém zasedání v pondělí 27. listopadu schválili dotaci 460.000 korun pro klub právě na opravy zničené haly. Původně město s příspěvkem tenistům počítalo až v příštím roce.

Jinde ve městě ale vítr podle Vavřinové výrazné škody nenapáchal. "Město v posledních letech věnovalo nemalé částky do bezpečnostních řezů stromů," řekla. V městských lesích podle ní vítr poškodil 50 metrů krychlových dřevin.

V Nymburce vítr poškodil například střechu polikliniky, na základní škole vítr vytrhl ukotvení okenních rámů a způsobil trhliny v plášti budovy. "Celkové škody tak budou v řádech stovek tisíc, jen na poliklinice je škoda vyčíslena na 200.000 korun," řekl mluvčí Nymburku Petr Černohous.

Kladno dalo do odstraňování škod po vichřici zhruba 60.000 korun. "Došlo k poškození několika automobilů, oplocení, ale nemáme žádné informace, že by došlo k jakémukoliv zranění," dodala Růžková.

Do odstraňování škod po vichřici musel vložit 100.000 korun také Kolín. "Na některých místech zbývá ještě vyfrézovat pařezy po popadaných či polámaných stromech," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Radek Smutný. Dodal, že město eviduje několik pojistných událostí, při kterých byly pádem větví poškozeny automobily.

Jaroslav Beneš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů