Pátek, 29. března 2024

Vítězové soutěže navrhují nové centrum Břeclavi, ukázkovou zahradu v Podyjí nebo vzdělávací centrum u Novomlýnských nádrží

Vítězové soutěže navrhují nové centrum Břeclavi, ukázkovou zahradu v Podyjí nebo vzdělávací centrum u Novomlýnských nádrží

29. listopadu byli na prestižní mezioborové konferenci v Brně vyhlášeni vítězové Soutěže diplomových prací se vztahem k životnímu prostředí a ekologii v Jihomoravském kraji. Její pořadatelé Lipka a Jihomoravský kraj usilují o to, aby se kvalitní práce dostaly do povědomí odborníků i veřejnosti a mohly se tak stát inspirací pro praxi.

Letošního 15. ročníku soutěže se zúčastnilo celkem dvacet pět absolventských prací z technických, aplikovaných, přírodovědných a humanitních oborů.

Vítězka Kateřina Baťková vytvořila fantastický manuál na revitalizaci historického průmyslového areálu. Modelově pracuje s bývalým cukrovarem v Břeclavi. Hodnotitelé se shodli: kéž by se vedení měst při revitalizacích inspirovala touto prací! Druhá oceněná Marie Matoušková výjimečně propojuje exaktní vědu s praktickými výstupy, když srovnává dva způsoby lesnického hospodaření ve vztahu k dnes tak aktuálnímu stresu suchem. Monika Šafářová se snaží vytvořit prostor pro diskuzi a spolupráci u kontroverzního tématu Novomlýnských nádrží. Činí tak s výjimečným nadhledem, svá řešení navrhuje z pozice architektky.

Mezi bakalářskými pracemi zvítězila Kateřina Kmecová s návrhem ukázkové zahrady pro NP Podyjí, která by prezentovala místní typická přírodní společenstva a návštěvníci by se hravou formou dozvěděli zajímavosti ze života rostlin a ochrany přírody.

,,Díky pořádané soutěži máme jako Jihomoravský kraj možnost seznámit se s pracemi, které se vztahují přímo k životnímu prostředí našeho kraje. Některé práce mají již nyní nakročeno k vědeckým studiím či pojednáním. Jiné jsou zaměřeny spíše prakticky, zohledňují člověka a jeho působení na krajinu. Všechna představená témata mají společný rys: odráží aktuální dění v našem kraji a věnují se problémům, s nimiž se právě zde potýkáme." oceňuje soutěž radní Miroslav Kubásek.

Autorům nejlepších prací předal ocenění vedoucí Odboru životního prostředí František Havíř. ,,Práce nejsou jen teoretické, se dvěma z loňska na našem odboru dále pracujeme a věřím, že s touto Vaší tomu bude také tak," dodal při předávání zvláštního ocenění Anně Daškové, která prokazuje, že drobné vodní toky povodí Říčky v CHKO Moravský kras jsou oproti očekávání poměrně významně znečištěné.

Anotace všech prací včetně kontaktů na jejich autory jsou dostupné ve sborníku Studenti pro Jihomoravský kraj na webu soutěže www.lipka.cz/soutez-DP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů