Úterý, 19. března 2024

Jak hospodaří s vodou tříčlenná rodina v Českém Brodě?

 Pokud byste rádi ušetřili ve vaší domácnosti pár litrů vody denně ať už z finančního či morálního hlediska, mohl by vás inspirovat příběh rodiny Zuberů žijících v bytě v Českém Brodě...

Jak hospodaří s vodou tříčlenná rodina v Českém Brodě?

Jedná se o tříčlennou rodinu s malým chlapcem. Manželé si pozvali jednoho z našich poradců, zda by jim pomohl najít nové možnosti, kde ušetřit na spotřebě vody.

Pro stanovení možností úspor je nejdříve nutné zjistit jaké má rodina vybavení bytu a návyky. Za tímto účelem se za manželi Zuberovými vypravil jeden z našich poradců Ing. Nehasil. Na místě zjistil záznamy o roční spotřebě, průtok z nainstalovaných armatur a hrubý popis chování obyvatel v bytě. Rodina má celkem standardní vybavení skládající se z kuchyňského dřezu, umyvadla, sprchového koutu, WC s dvojčinným splachovacím systémem, pračku a myčku na nádobí. Roční spotřeba v bytě vyšla celkem na 51,3 m3, což odpovídá průměrné spotřebě 140,5 l/den. Spotřeba vody rodiny v bytě v sobě zahrnuje údaje o počtu použití toalety, spotřeba na koupání/sprchování, mytí roukou, pití, vaření, o četnosti praní a používání myčky, voda na zalévání a samozřejmě na úklid.

Ze stanovené průměrné spotřeby rodiny je zřejmé, že už nyní uživatelé bytu zacházejí s vodou velmi šetrně. Dle směrných čísel roční spotřeby si vystačí s objemem o polovinu menším než průměrný pražan. I přes toto velmi pozitivní zjištění by manželé Zuberovi uvítali další rady pro šetrné hospodaření s vodou. Opatření pro další úspory vody lze rozdělit do dvou základních skupin.

První jsou tzv. opatření režimová zahrnující chování uživatel domu/bytu. Řadu z těchto opatření si již rodina osvojila správným používáním splachovadla, pouštění vody jen na nezbytně dlouhou dobu a ne plným průtokem, používání sprchového koutu místo vany atd. Nově bylo manželům navrženo využívat vodu z dětské vaničky pro splachování WC. Další možností, kde ušetřit nějaký litr se nabízí v kuchyni. Při mytí většího množství ovoce či zeleniny je šikovné chytat vodu do nádoby a poté ji využít na zalévání květin. U tohoto je třeba si dát pozor na zachování hygieny a aby se nám opatření stále ,,vyplatilo".

Druhou skupinou jsou tak zvaná opatření technická, do kterých je už nutné zainvestovat finanční prostředky a zahrnují např. výměny armatur, sprchových hlavic apod. U tohoto typu opatření je třeba spočítat dobu návratnosti a zvážit, zda se nám investice vyplatí. Některá opatření sice šetří průtok, ale na úkor času, po který necháme vodu téct, jsou tedy neefektivní. Rodině Zuberových byl z technických opatření doporučen stopventil. Pomocí tohoto zařízení je možné zastavit sprchu bez nutnosti zavřít hlavní směšovací baterii. Předpokládaná úspora času je 25% a pořizovací cena cca 400 Kč. Doba návratnosti je tady velice krátká - cca 0,5 roku.

Rodina Zuberových už před návštěvou našeho poradce zacházela s vodou velmi šetrně a možnosti na větší úsporu byly již téměř vyčerpány. Přesto byly manželům doporučeny 2 opatření popsaná výše - stopventil na sprchovou hadici a splachování toalety s vodou po koupání syna. Zavedením těchto opatření rodina ušetří téměř 5 m3 vody za rok, přepočteno na peníze asi 900 Kč/rok.

Rodina Zuberova z Českého Brodu zachází s vodou velmi zodpovědně a určitě pro ně bude i velký úspěch, když tento článek inspiruje někoho dalšího k zamyšlení, jak ve své rodině snížit náklady, ale hlavně spotřebu vodu.

Autorka: Markéta Votrubová

Článek vznikl v rámci projektu ,,Počítáme s vodou" spolufinancovaného Státním fondem životního prostředí České republiku. V případě jakýchkoli dotazů nása kontaktujte na destovavoda@ekocentrumkoniklec.cz.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů