Úterý, 19. března 2024

Kroměřížská radnice nakoupila pro obyvatele přes 2000 kompostérů

Kroměřížská radnice nakoupila pro obyvatele přes 2000 kompostérů

Kroměřížská radnice nakoupila přes 2000 kompostérů na bioodpad. Stály zhruba 6,3 milionu korun, přičemž 85 procent nákladů město získalo prostřednictvím dotací z evropských fondů. Kompostéry jsou určeny pro obyvatele rodinných domů ve vybraných ulicích a místních částech, kde lidem nejsou k dispozici hnědé popelnice na bioodpad, řekl ČTK místostarosta Marek Šindler (ČSSD).

"Zavedení kompostérů má jednoznačný cíl snížit množství komunálního odpadu. Občané je dostanou zdarma a po pěti letech se stanou jejich majetkem. Kompostéry budeme distribuovat od 15. ledna do konce února," uvedl místostarosta. Zařízení podle něj mají u obyvatel posílit motivaci k třídění odpadu. Město pořídilo celkem 2137 kompostérů.

Smlouvu o výpůjčce a darovací smlouvu budou moci zájemci uzavřít na oddělení místních poplatků v budově městské policie na Velkém náměstí. Úředníci také zkontrolují, zda žadatelé nejsou dlužníky města. "S podepsanou smlouvou pak lidé zajedou do zahradnictví Biopasu v ulici Albertova, kde jim bude kompostér vydán," uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Kompostéry budou distribuovány do místních částí Bílany, Drahlov, Hradisko, Kotojedy, Postoupky, Těšnovice, Trávnické zahrady, Trávník a Zlámanka. V samotné Kroměříži je dostanou lidé bydlící v ulicích Altýře, Axmanova, Bílanská, Brandlova, Braunerova, Čelakovského, Dolnozahradská, Gorkého, Hlávkova, Chelčického, Chobot, Chropyňská, J. Silného, K. Rajnocha, Ke Splávku, Kožíkova, Krátká, Na Nohyláku, Na Sádkách, Na Sladovnách, Nádražní, Nová, Ovocná, Partyzánská, Raisova, Resslova, Seifertova, Skopalíkova, Slovákova, Stoličkova, Štítného, Švabinského, Tomečkova, Tomkova, Třasoňova, Třebízského, U Prachárny, U Trati, U Zámečku, Veleslavínova, Veselá, Volného, Wolkerova a Zborovská.

Kompostér má objem 900 litrů, je vysoký jeden metr a váží téměř 20 kilogramů. Měl by být odolný proti UV záření a proti kyselým a zásaditým látkám. Zařízení má dva vybírací otvory po celé délce stěny kompostéru a větrací otvory na všech stranách. Plní se shora díky odklopnému víku, které má pojistku proti samovolnému otevření. Plastový kompostér odolá teplotám minimálně od minus 30 po plus 45 stupňů Celsia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů