Úterý, 19. března 2024

Startuje soutěž zaměřená na komplexní pozemkové úpravy - Žít krajinou 2017

Dne 1. prosince 2017 byl zahájen 11. ročník soutěže o nejkvalitnější realizovaná tzv. společná zařízení, která jsou navrhovaná v pozemkových úpravách...

Startuje soutěž zaměřená na komplexní pozemkové úpravy - Žít krajinou 2017

,,Žít krajinou" je nový název soutěže Společné zařízení roku, kterou od roku 2006 pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ). Soutěž podporuje projekty, které svým charakterem splňují požadavky na celkové řešení krajiny nebo její části.

Biokoridory a biocentra, vodní nádrže, polní cesty, zatravněné průlehy, větrolamy nebo například vysázená zeleň jsou prvky, které pomáhají české krajině. Budují se v rámci pozemkových úprav, které zpřehledňují a uspořádávají pozemky tak, aby to lépe vyhovovalo jejich majitelům i jejich účelu. A součástí návrhu pozemkových úprav je i plán zmiňovaných společných zařízení. Ten tvoří cestní síť a systém ekologických, protierozních a vodohospodářských opatření.

Hlavním cílem soutěže Žít krajinou je seznámit odbornou i laickou veřejnost s rozsahem a úrovní výstavby těchto společných zařízení. Soutěž oceňuje kvalitně odvedenou společnou práci obcí nebo poboček krajských pozemkových úřadů, projektantů i dodavatelů a chce tak přispět ke zvýšení jejich prestiže v oboru.

Do soutěže může přihlásit svoji realizaci:

  • místně příslušná pobočka krajského pozemkového úřadu;
  • projektant, resp. projekční firma pozemkové úpravy;
  • autor realizačního projektu společného zařízení;
  • realizační firma společného zařízení;
  • obec, resp. vlastník společného zařízení.

Přihlašovat projekty do soutěže je možné do 31. 1. 2018 v souladu s pravidly zveřejněnými na webových stránkách soutěže: www.soutezzitkrajinou.cz

Nově se bude soutěžit ve dvou kategoriích:

Zelená a dopravní infrastruktura (prvky ÚSES, opatření ke zpřístupnění pozemků)
Tvorba a ochrana krajiny (protierozní a vodohospodářská opatření)

V každé kategorii budou udělena první tři místa, dále ocenění Cena SPÚ a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování. Veřejnost bude mít možnost se do hlasování zapojit v průběhu března 2018. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 3. května 2018.

Soutěž Žít krajinou bude také nově zařazena do vyhlašování Cen české krajiny (CČK), společného projektu Ministerstev životního prostředí, zemědělství a místního rozvoje.

,,Tímto krokem se vzájemně podpoříme a naše společná zařízení získají větší prestiž. Soutěže se mohou zúčastnit také obce, které realizace komplexních pozemkových úprav dělají samy," uvedla k novinkám ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

V rámci Ceny české krajiny se mimo jiné vybírá kandidát na Cenu Rady Evropy za krajinu (Landscape Award of the Council of Europe). Cílem této soutěže je popularizovat úspěšné projekty, aby se mohly stát inspirací pro další místa Evropy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů