Pátek, 29. března 2024

FSC ČR vyhlásilo výsledky pátého ročníku fotografické soutěže Není les jako les

FSC ČR vyhlásilo výsledky pátého ročníku fotografické soutěže Není les jako les

FSC ČR vyhlásilo výsledky fotografické soutěže ,,Není les jako les", která byla zahájena v srpnu letošního roku. Cílem fotosoutěže bylo upozornit na důležitost odpovědné spotřeby výrobků ze dřeva a přírodě blízkého lesního hospodaření, i vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám a zdravotnímu stavu českých lesů.

Letošní ročník byl již pátým v řadě a za krátkou historii fotosoutěže se jedná o nejsilnější ročník z pohledu množství zaslaných fotografií i počtu jednotlivých účastníků. V rámci fotosoutěže byly vyhlášeny tři soutěžní kategorie, do nichž mohli soutěžící přihlašovat své fotografie - ,,les nad zlato", ,,dřevo, kam se podíváš" a ,,lidé v háji".

Fotografická soutěž měla za cíl ukázat propojení odpovědné spotřeby se šetrným lesním hospodařením. Veřejnost a spotřebitelé díky ní mohou aktivně přispět k ochraně a zlepšení stavu lesů. Jejich stav, jak konstatovala i aktuální Zpráva o stavu životního prostředí, se totiž například v České republice nelepší a lesy navíc postihují kalamity související s klimatickou změnou, suchem či šířením kůrovce. Přírodě blízké lesní hospodaření, které prosazuje organizace FSC (Forest Stewardship Council), vede k pěstování více odolných lesů s přirozenou druhovou skladbou, které mohou tyto negativní dopady zmírnit.

Z celkového množství fotografií, kterých dorazilo do soutěže víc než 3600, vybrala odborná porota celkem devět výherců (tři v každé kategorii). Role poroty se zhostili zástupci hlavního partnera soutěže, společnosti Canon a hlavních mediálních partnerů, časopisu FOTO a Digitální fotomagazín. Hlavním partnerem pátého ročníku soutěže pak byla společnost Hornbach.

Ocenění pro deset fotografů

Vítězové v jednotlivých kategoriích jsou následující:

Les nad zlato

  1. místo: Jan Malkovsky - Zlata priroda

  2. místo: Martin Rak - Starý strom

  3. místo: Petr Stejskal - Život i zánik

Lidé v háji

  1. místo: Tomáš Vohryzka - Do ticha

  2. místo: Robert Kraus - Stromová paní

  3. místo: Martin Matajzik - Terezka v listí

Dřevo kam se podíváš

  1. místo: Martina Pokorná - Dřevěné zlato

  2. místo: Peter Holly - Posledný z mnohých

  3. místo: Jiří Košťál - Konec lesa

Na všechny vítěze čekají digitální fotoaparáty od partnera soutěže, společnosti Canon v podobě zrcadlovky EOS 750D (1. místo) a kompaktních aparátů PowerShot G9 X Mark II (2. místo) a PowerShot SX430 IS (3. místo).

Vzhledem k vysoké účasti se zástupci národní kanceláře FSC ČR rozhodli vyhlásit také speciální cenu FSC ČR a vybrali fotografii, jejíž autor obdrží videokameru Canon Legria - cenu získala Petra Čermáková za fotografii s názvem ,,To by bylo, co dál?".

,,Jsme nadšení z toho, kolik soutěžících přihlásilo své snímky do pátého ročníku naší fotosoutěže a věříme, že další ročníky budou minimálně stejně úspěšné. Podařilo se nám potvrdit status největší fotografické soutěže s environmentální tématikou, na které spolupracuje neziskový i komerční sektor a věříme, že soutěž pomůže přiblížit veřejnosti nejen certifikát FSC, ale především důležitost odpovědné spotřeby výrobků ze dřeva a přírodě blízkého lesního hospodaření pro budoucnost našich českých i světových lesů," dodává ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

Logo FSC (Forest Stewardship Council) na výrobku zaručuje, že dřevo bylo vytěženo legálně, pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem a lidem, kteří v lese a na zpracování výrobku pracují, je zajištěna spravedlivá mzda, bezpečnost práce a možnost dalšího vzdělávání. Veřejnost tak skrze odpovědnou spotřebou a nákup výrobků s logem FSC může tyto principy podpořit a přispět k šetrnému lesnímu hospodaření a ochraně ohrožených světových i českých lesů.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů