Úterý, 19. března 2024

Z Pěnčína na Jablonecku zmizela skládka nebezpečného odpadu

Z Pěnčína na Jablonecku zmizela skládka nebezpečného odpadu

Z Pěnčína na Jablonecku zmizela skládka nebezpečného odpadu. Na její odstranění se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která uhradila zhruba 60 procent nákladů. Odvoz a likvidace více než 3000 tun odpadu přišly bezmála na 4,65 milionu korun. Peníze přidaly i obec Pěnčín a město Železný Brod, Liberecký kraj a také majitel biofarmy v sousedství nebezpečné skládky.

"Skládka byla sice od farmy oddělená, ale měli jsme zájem to vyřešit," řekl dnes ČTK majitel farmy Josef Pulíček, jehož chov ovcí a koz v Pěnčíně patří k největším biochovům v zemi. Na likvidaci skládky dal 180.000 Kč.

Nosným programem hospodářství, které získalo ocenění Farma roku 2012, je zpracování ovčího a kozího mléka v místní malé mlékárně. Výrobky dodává pěnčínská farma do řetězců v celé zemi. Farma je i oblíbeným cílem turistů. Vedle hospodářství je součástí areálu sklárna a výtvarné dílny, kde si mohou děti navlékat korále nebo vyrobit skleněnou mozaiku, návštěvníci si mohou také zkusit navlékání korálů na navlékací mašince nebo si zahrát kuličky. V areálu je i malá zoo.

Nebezpečné látky do haly v sousedství biofarmy navezla po roce 1998 firma Ekolimpia. "Měla na pět let povolení k nakládání s těmito nebezpečnými odpady. Chtěla to likvidovat pomocí biodegradace, což je rozkládání pomocí dalších biologických činitelů. Nakolik ta představa byla reálná, těžko mohu z dnešního pohledu posoudit," řekl již dříve ČTK krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Firma ale po několika letech zanikla a její majetek několikrát změnil majitele. "Poslední není dohledatelný, má evidenční údaje o bydlišti na obecním úřadě," dodal radní.

Odpad v Pěnčíně tvořily podle Löffelmanna kontaminované zeminy znečištěné ropnými látkami a dalšími neznámými látkami. "Byly tam i kaly z broušení, lapoly z tuků, odlučovače olejů, řezné emulze a nějaké látky z čistíren odpadních vod," uvedl radní. Náklady na sanaci odpadu ze dvou hal se odhadovaly na více než deset milionů korun, nakonec se je ale podařilo ve veřejných soutěžích snížit zhruba na třetinu. Liberecký kraj podle Löffelmanna na sanaci přispěl téměř 720.000 korun.

Podobné staré ekologické zátěže nejsou v Libereckém kraji ojedinělé. Na jeho území je více než tři sta kontaminovaných území či starých skládek, které je třeba řešit. Na odstranění všech bude podle odhadů třeba vynaložit stovky milionů, možná miliardy korun. Odborníci vybrali zhruba 40 zátěží, které je kvůli životnímu prostředí třeba řešit co nejdříve. Za pomoci stejného dotačního programu loni Liberecký kraj hradil mimo jiné odstranění ilegální skládky odpadů dovezených z Německa v zemědělském areálu v Bulovce na Frýdlantsku.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů