Úterý, 19. března 2024

Firma uspěla u NSS ve sporu o úrok ze zdanění emisních povolenek

Firma uspěla u NSS ve sporu o úrok ze zdanění emisních povolenek

Společnost Sev.en EC uspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS) ve sporu o přiznání úroku z vrácené daně za bezplatné emisní povolenky. Podle tiskové zprávy právní kanceláře Dentons, která firmu zastupovala, jde o průlomové rozhodnutí, které ovlivní řadu provozovatelů elektráren v České republice.

Akciová společnost Sev.en EC je provozovatelem elektrárny Chvaletice. Patří do skupiny Czech Coal.

Darovací daň na bezplatné emisní povolenky zavedla Česká republika v letech 2011 a 2012, podle pozdějšího rozhodnutí Soudního dvora EU byla zvolená úprava v rozporu s unijním právem. Společnost Sev.en EC proto později získala zpět jako přeplatek více než 350 milionů korun.

Dentons s odkazem na nový verdikt NSS uvádí, že správce daně je povinen vrátit nejen vybranou daň, ale také úrok ve výši téměř 15 procent. "Úrok by měl daňovému subjektu nahrazovat újmu spočívající v nemožnosti nakládat s finančními prostředky v důsledku nezákonného rozhodnutí či nesprávného úředního postupu," stojí v rozhodnutí NSS.

Konkrétně NSS zrušil dva rozsudky pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové a také rozhodnutí Odvolacího finančního ředitelství, které by tedy nyní mělo úroky znovu řešit. Součástí obsáhlého verdiktu NSS jsou právní věty, které se uplatní také v dalších podobných daňových kauzách.

"V rámci sporu jsme řešili několik zásadních aspektů, o nichž české soudy rozhodovaly vůbec poprvé. Rozsudek představuje významný precedent. Doufáme, že ovlivní každodenní práci a rozhodování finančních orgánů. Bude mít vliv nejen na systém obchodování s emisními povolenkami, ale také na celý daňový systém České republiky," uvedl advokát Petr Zákoucký.

Dvaatřicetiprocentní zdanění emisních povolenek zavedla vláda premiéra Petra Nečase, získané peníze částečně pokryly podporu obnovitelných zdrojů energie. Zmírnil se tak růst cen elektřiny pro podniky a domácnosti. Stát na dani z emisních povolenek v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy Kč.

Podle rozhodnutí Soudního dvora EU nebyla daň z let 2011 a 2012 v souladu s unijnímm právem, pokud jí podléhalo více než deset procent povolenek. Podle směrnic EU mělo být 90 procent povolenek na emise skleníkových plynů firmám přidělováno bezplatně.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů