Pátek, 29. března 2024

Karviná zrušila poplatek za odpady

Karviná zrušila poplatek za odpady

Obyvatelé Karviné nebudou od příštího roku platit poplatek za odpady. Návrh dnes jednomyslně podpořili karvinští zastupitelé, pro jeho přijetí hlasovalo všech 38 přítomných zastupitelů. Úleva od poplatku se ale bude vztahovat pouze na občany, kteří městu za odpady nedluží. Dosud obyvatelé Karviné platili ročně 500 korun za osobu a pro město to znamenalo roční výnos 28 milionů korun.

"Dlužníků se to bude týkat jen v případě, že své závazky do 30. září 2018 uhradí. Pokud dluhy nesplatí, osvobození od poplatku se jich netýká," uvedl primátorův náměstek Jan Wolf (ČSSD).

Mluvčí magistrátu Šárka Swiderová připomněla, že lidé si budou muset zrušit například trvalé příkazy pro platby z účtů. "V květnu a červnu bude magistrát posílat upomínky dlužníkům s upozorněním na povinnost splacení starších dluhů do 30. září, od října 2018 pak budou chodit složenky a poběží exekuce vůči dlužníkům," uvedla mluvčí. Dodala, že pro obyvatele, kteří si nejsou jisti, zda za odpady nedluží, bude výhodnější počkat, až magistrát dlužníkům rozešle složenky. Pokud by si totiž tuto informaci vyžádali přímo po magistrátu, museli by za ni uhradit poplatek.

Podle Wolfa město výpadek příjmů z poplatku za odpady výrazně nepocítí, protože se mu ekonomicky daří a má i vyšší příjmy z výběru daní, než předpokládalo.

"Jsme schopni nejen financovat všechny investice, ale letos jsme je ještě z vlastních rezerv posílili. Nijak neubereme na správě a údržbě města. Tato výhoda pro občany se nijak negativně nepromítne do celkového hospodaření města," podotkl Wolf.

Poplatky za odpad Karviná nezvedala od roku 2005. Za odpady lidé dluží od roku 2002 městu 27 milionů korun, spolu s penále z prodlení je to asi 39 milionů.

Obdobné opatření chystá i Opava, která ale chce od příštího roku odpustit poplatek za odvoz komunálního odpadu ve výši 495 korun pouze dětem do 18 let. Týkat se to bude asi 10.000 obyvatel. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo. V příjmech města by to znamenalo výpadek zhruba 4,5 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů