Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí upozorňuje na blížící se zpoplatnění všech plastových tašek vydávaných u obchodníků

S novým rokem přichází zásadní novinka pro tuzemské obchody i zákazníky. Díky letošní novele zákona o obalech se ČR od 1. ledna 2018 připojí k zemím zpoplatňujícím a omezujícím využití plastových tašek...

Ministerstvo životního prostředí upozorňuje na blížící se zpoplatnění všech plastových tašek vydávaných u obchodníků

Zatímco ve velkých obchodních řetězcích s potravinami jde už několik let o běžnou praxi, ve večerkách nebo např. v prodejnách s módou, obuví a elektronikou je poskytování plastových tašek zdarma stále rozšířené.

Zpoplatněním plastových tašek reaguje MŽP nejen na povinnost vyplývající z evropského práva, ale především na zamoření přírody a skládek právě taškami z plastu. ,,Je potřeba si uvědomit, že každý z nás použije za jeden rok na 300 plastových tašek, v mnoha případech úplně zbytečně. A jedna taková lehčí plastová taška se rozkládá přibližně 25 let. To jsou alarmující fakta, proti kterým stojíme a je potřeba s tím něco udělat," apeluje ministr životního prostředí Richard Brabec. Plastové tašky zahlcují lesy, řeky a moře, zabíjejí ptáky i ryby. ,,Tím, že plastové tašky zpoplatníme, jejich spotřebu samozřejmě snížíme. Ve Velké Británii, když podobné nařízení zavedli, byl ten pokles až o 85 %," doplňuje ředitel odboru odpadů na MŽP Jaromír Manhart.

Igelitku nebrat! A co s tím? ,,Nezapomeňte nosit na nákupy vlastní, opakovaně použitelnou tašku." apeluje ministr životního prostředí Richard Brabec. To je navíc jedno z hlavních poselství kampaně, kterou MŽP v souvislosti s blížícím se opatřením připravilo. Ve většině případů je to totiž podle průzkumu MŽP právě zapomnětlivost, kvůli které lidé nemají v obchodě po ruce vlastní tašku, a berou si tak tu plastovou. V rámci právě startující kampaně nechalo ministerstvo v limitované edici navrhnout a vyrobit originální plátěné tašky, a to ve dvou designových variantách. Jedna napodobuje klasický nákupní seznam s dovětkem IGELITKU NEBRAT!, ta druhá, kterou ocení hlavně mladší generace, pracuje s tzv. hashtagy: #neplýtvám #nešustím #mojetaška #látková #neplastu #eko #dobrýpocit #nosjitaky. Všechny tyto tašky se dají lehce složit a vejdou se pohodlně do kapsy nebo do kabelky.

,,Víte, my jsme v posledních letech trochu pozapomněli na to, co bylo dříve samozřejmé a vpravdě ekologické. Mnozí si určitě vybaví síťovky, které byly svého času téměř v každé kapse, nebo látkové tašky. Pak je převálcovaly ty nešťastné igelitky. Věřím, že naše originální plátěné tašky veřejnost zaujmou a že si je oblíbí," dodává ministr Richard Brabec.

Tašky pro MŽP navrhly studentky oděvního ateliéru a grafického designu z VOŠ Scholastika v Praze. Zájemci je mohou vyhrát v soutěžích na Facebooku MŽP, případně je zdarma získat v pražské prodejně potravin Bezobalu a ostravském dobročinném second handu Moment. ,,Moment podporuje řadu charitativních projektů, třeba denní stacionář Žebřík, který pomáhá mladým lidem s postižením a jejich rodinám, nebo hospicovou péči Ondrášek. Nejenže tak koupí nějakého toho vánočního dárku přispějete na dobrou věc, ale zároveň dostanete i tuto krásnou tašku," říká autorka kampaně Kristýna Seidlová z MŽP.

Plastová taška za poplatek, sáček zadarmo Povinné zpoplatnění se týká všech plastových tašek. Jednotnou cenu za tašku zákon nestanovuje, obchodníci si ji mohou určit sami. Musí ovšem požadovat alespoň takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady na danou tašku. Zpoplatnění se nebude vztahovat na mikrosáčky na pečivo, zeleninu nebo uzeniny. Ty plní především hygienickou funkci a navíc zabraňují plýtvání potravinami. Místo nákupu většího balení si lidé do sáčku vloží jen tolik, kolik potřebují. ,,Náš postoj je, myslím, naprosto zřejmý: Rozdávání plastových tašek zdarma je #taskarice, která musí skončit," uzavírá ministr Richard Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů