Úterý, 19. března 2024

Slovácké muzeum otevřelo výstavu věnovanou nočnímu životu zvířat

Slovácké muzeum otevřelo výstavu věnovanou nočnímu životu zvířat

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti dnes otevřelo výstavu Vládci noci. Lidé se jejím prostřednictvím seznámí s nočním životem zvířat. Aby byl zážitek maximálně autentický, je výstavní sál ponořen do tmy a návštěvníci jím procházejí s rozsvícenými baterkami. Výstava je zábavná, trochu strašidelná a originálně vizuálně řešená, řekl dnes ČTK historik muzea a kurátor výstavy Pavel Portl.

Baterky budou k zapůjčení v pokladně. "Návštěvník se po vstupu do velkého sálu postupně dostane do různých koutů lesa, k lidskému obydlí, na dvůr statku, na louku a také k mokřadu. Tady všude se totiž vyskytují zvířata, která žijí právě nočním životem," uvedl Portl.

Na výstavě je k vidění téměř stovka vypreparovaných živočichů zasazených do různorodých situací. Nechybí mezi nimi medvěd, vlk, srnec, liška, kuna, ježek, sova nebo netopýr, ale i méně známá zvířata jako třesavka, kvapník, plch a mnohé další. Exponáty byly na výstavu zapůjčeny ze čtyř muzeí, uherskohradišťského gymnázia a také mysliveckého spolku Bukovina z Popovic.

Přípravy výstavy trvaly několik měsíců. Zaměstnanci muzea po tuto dobu sbírali listí, větve, šišky a jehličí, trhali rákosí a dokonce pokáceli strom okousaný bobry. Výstavní sál se díky tomu podle Portla stal věrnou kopií lesa. Atmosféru dotvářejí zvukové efekty noční přírody. "Na dotykových obrazovkách si návštěvníci navíc mohou poslechnout zvuky deseti domácích a deseti cizokrajných zvířat," řekl Portl.

Displeje nabízejí také další zajímavosti ze života některých živočichů a informace týkající se ochrany přírody. "Výstavou se snažím zachytit nejen život nočních zvířat, ale také upozornit na to, jaký vliv má člověk na jejich život," sdělil kurátor, podle kterého se výstava s přírodní tematikou uskutečnila ve Slováckém muzeu naposledy před více než 20 lety.

Výstava původně vznikla v Muzeu Těšínska v Českém Těšíně, kde měla loni premiéru. Letos byla k vidění v Břeclavi. V hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech ji zájemci mohou navštívit do 4. března příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů