Pátek, 29. března 2024

Padesátka státníků se sejde na klimatické konferenci v Paříži

Padesátka státníků se sejde na klimatické konferenci v Paříži

Dva roky po uzavření průlomové pařížské klimatické dohody se ve francouzské metropoli sejde více než padesát hlav států a vlád, aby přispěly k jejímu prosazení. Přes čtyři tisíce účastníků konference o boji proti klimatickým změnám uvítá francouzský prezident Emmanuel Macron a generální tajemník OSN António Guterres. Za Česko se zúčastní premiér v demisi Bohuslav Sobotka.

Jednodenní setkání s názvem One Planet Summit (Summit jedné planety) by mělo podle přání organizátorů vyslat mimo jiné signál, že se do boje proti klimatickým změnám chtějí zapojit také velké soukromé podniky. Očekává se, že během konference bude oznámeno několik velkých investičních záměrů v oblasti obnovitelných zdrojů.

V prosinci 2015 se v Paříži 195 států dohodlo, že globální oteplení způsobené skleníkovými plyny sníží "výrazně pod dva stupně" v porovnání s předindustriálním obdobím. Americký prezident Donald Trump letos v červnu ale oznámil, že Spojené státy od pařížské dohody odstoupí. To vyvolalo vlnu kritiky. Žádný jiný stát se k USA nepřipojil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů