Úterý, 19. března 2024

V Libereckém kraji se letos mnoho stromů nesázelo, chyběli lidi

V Libereckém kraji se letos mnoho stromů nesázelo, chyběli lidi

V Libereckém kraji se letos mnoho stromů podél silnic nevysázelo, chyběli lidi. Do soutěží na výsadbu se proto nikdo nehlásil a bylo nutné je opakovat. Teprve teď na podzim se podařilo dodavatele v soutěži vybrat, sázet se bude až na jaře příštího roku, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Loni se v kraji vysázelo 393 stromů, 362 jich museli stavbaři vykácet. Letos podle něj kácení nad výsadbou převažovalo.

Liberecký kraj za nedostatečnou výsadbu v minulosti kritizovali ekologičtí aktivisté z Arniky. Z dat poskytnutých silničáři vyplývá, že v období 2003 až 2016 padlo podél silnic nižších tříd v Libereckém kraji 4041 stromů, vysázeno jich však bylo jen 1600. Údaje nejsou kompletní, protože je některé silniční správy neposkytly. Stejné statistiky ale také ukazují, že se v Libereckém kraji kácí v zemi nejméně. V celém Česku padlo podle Arniky v daném období kolem cest 217.244 stromů a jen 130.567 bylo vysazeno. Nejvíc se kácelo v jižních Čechách.

Větší výsadbě nových stromů podél silnic v Libereckém kraji brání ale podle Růžičky vlastníci přilehlých pozemků. "Pokud tam dnes stojí strom, tak to vlastníkům většinou nevadí, ale pokud tam chceme vysázet třeba v té samé linii stromy nové, tak se řada vlastníků brání a samozřejmě pokud s nimi není dohoda, tak se to řešit nedá," popsal problém ředitel krajské správy silnic. Zejména s většími zemědělskými organizacemi, které nemají vztah k Libereckému kraji, se podle něj nedá moc diskutovat. "A bude se to spíš zhoršovat, aspoň to vidíme při projednávání nových staveb," dodal.

S velkou výsadbou stromů počítal zejména česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" za 196 milionů korun. Na Frýdlantsku se díky němu obnovy dočkalo pět komunikací v celkové délce zhruba 25 kilometrů. Na většině míst už práce skončily, ještě v příštím roce budou pokračovat na silnici z Dolní Řasnice do Srbské a dál do Polska. Projekt počítá s výsadbou 1500 stromů, letos se ale žádné nesázely. Kvůli nedostatečným kapacitám dodavatelů si na ně region musí podle Růžičky počkat do jara. "A kolem silnice na Srbskou se budou stromy sázet až po dokončení, tedy zřejmě až na podzim," dodal.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů