Čtvrtek, 28. března 2024

Brusel schválil Polsku plán podpory obnovitelných zdrojů energie

Brusel schválil Polsku plán podpory obnovitelných zdrojů energie

Evropská komise dnes Polsku schválila plán na podporu rozvoje obnovitelných zdrojů energie za 40 miliard zlotých (téměř 244 miliard Kč). Plán je podle komise v souladu s energetickými a klimatickými cíly Evropské unie. Polsko je silně závislé na energii z uhlí a patří k největším producentům uhlíkových plynů v Evropě, uvedla agentura AP.

Schválený plán zajistí státní podporu producentům energie z obnovitelných zdrojů. Tato podpora bude financována poplatky, které hradí spotřebitelé energie. V energeticky náročných odvětvích nicméně budou tyto poplatky sníženy.

Evropská komise uvedla, že schválený plán podpoří rozvoj různých technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie a pomůže zemi splnit ekologické cíle na rok 2020. Obnovitelné zdroje by se v té době měly na spotřebě energie v Polsku podílet 15 procenty, poznamenala agentura Reuters.

"Plán zvýší podíl zelené energie v polském energetickém mixu a pomůže zemi při energetické transformaci. Zároveň zachová globální konkurenceschopnost podniků silně závislých na energii," uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů