Úterý, 19. března 2024

V Chomutově budou mít lidé svoz odpadu příští rok zdarma

V Chomutově budou mít lidé svoz odpadu příští rok zdarma

Obyvatelé Chomutova budou mít příští rok svoz odpadu zdarma. Doposud město vybíralo 250 korun za osobu a rok. V roce 2018 zaplatí náklady na svoz a likvidaci odpadu radnice z vlastního rozpočtu. Změnu schválili zastupitelé. Opoziční zastupitel Marian Bystroň (PRO Chomutov) dnes ČTK řekl, že motivací ke zrušení poplatku bylo to, že systém byl neefektivní. Zdarma budou mít příští rok svoz odpadu také Ústečané.

Roční náklady na svoz odpadu v Chomutově jsou zhruba 640 korun na osobu. Poplatek od občanů tak nepokrývá náklady. "Měli bychom vybrat na poplatcích zhruba 12,5 milionu korun ročně, ale milion korun se nevybere a 3,5 milionu korun stojí administrace a organizační záležitosti. Systém je tedy neefektivní a nikoho k ničemu nemotivuje," řekl Bystroň.

Vedení města předložilo v úterý pozdě večer zastupitelům návrh zachovat poplatky v současné výši. Poté ale vyslyšelo návrhu opozice, aby město poplatky na příští rok zrušilo. "Pozměňovací návrh v rámci diskuse jsme akceptovali a všichni ho podpořili," řekl dnes ČTK náměstek primátora David Dinda (Nový Sever).

Město si podle zastupitelů může dovolit v době, kdy se mu daří, uhradit celé náklady ze svého.

V Chomutově se částky za vyvážení popelnic v minulosti několikrát měnily. V roce 2014 byl poplatek 456 korun za osobu a rok, od roku 2015 je to 250 korun. Loni neprošel návrh zvýšit částku na 480 korun za osobu a rok. Vyhláškou o odpadech se budou zastupitelé znovu zabývat za rok.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů