Úterý, 19. března 2024

Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018 je přebytkový

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání 14. prosince 2017 schválilo rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018. Rozpočet je sestaven jako přebytkový, příjmy jsou stanoveny v celkové výši 7,172 miliardy korun, výdaje pak 7,086 miliardy korun.

Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2018 je přebytkový

Rozpočet vychází z ekonomické reality, k východiskům rozpočtu patřil mj. návrh zákona o státním rozpočtu České republiky, a z odhadu vývoje domácí ekonomiky na základě predikcí Ministerstva financí. Největší podíl výdajů směřuje do dopravy - 2,308 miliardy korun (33 %) - do dopravní obslužnosti i na investice a opravy krajské silniční sítě. Na vzdělávání je určeno 1,001 mld. korun (přibližně 14 % rozpočtu výdajů), pro zdravotnictví 722 milionů korun (10 %). Podrobný přehled rozpočtu výdajů podle oddílů je v příloze. Na financování dotačních programů je celkem určeno 299,4 milionu korun. Mezi nejvýznamnější dotační programy patří: Vodohospodářské stavby - kanalizace, ČOV, vodovody (75 mil. Kč), Dotace jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí (25 mil. Kč), Program rozvoje venkova (52 mil. Kč), Dotace v oblasti tělovýchovy a sportu (35 mil. Kč), Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče (28,5 mil. Kč). Zachovány zůstanou také dotační programy v oblasti rozvoje cykloturistiky, volnočasových aktivit, protidrogové prevence, domácí hospicové péče a další.

,,I přesto, že je kraj zatížen stále se zvyšujícími mandatorními výdaji, podařilo se nám najít částku více než 600 milionů korun na investice a jsem rád, že panuje shoda v koalici na tom, jak je rozdělit. Dále bychom chtěli v příštím roce jednat o možnostech financování některých investičních záměrů, které jsou připravené k realizaci. Jedná se zejména o domovy pro seniory. Do budoucna je na krajích, aby jednali s vládou o větší zodpovědnosti k jejich rozhodnutím, tedy pokud je rozhodnuto například o navýšení platů, aby na tyto náklady byly vyčleněny finance ze státního rozpočtu. A k jednání je také možnost navýšení rozpočtového určení daní pro kraje," řekl hejtman Bohumil Šimek.

Na financování projektů EU je určena částka 615 mil. Kč.

Mezi investice a velké opravy s největším plánovaným objemem finančních prostředků, které jsou přímo zahrnuty do rozpočtu 2018, patří:

  • opravy silnic a mostů (13,3 mil. Kč),
  • výkupy nemovitostí (80 mil. Kč, z toho výkup pozemků pod silnicemi SÚS JMK 40 mil. Kč a výkup pozemků pro obchvat Tuřan 20 mil. Kč),
  • projektová příprava investičních akcí SÚS JMK (45 mil. Kč),
  • technické vybavení SÚS JMK (35,4 mil. Kč),
  • rekonstrukce budovy Žerotínovo nám. 1 (54,5 mil. Kč),
  • stravovací zařízení Gymnázia a OA Bučovice (15,3 mil. Kč)

Na financování investičních akcí příspěvkových organizací, které nejsou jmenovitě součástí schváleného rozpočtu, byla v Investičním fondu JMK vytvořena rezerva v celkovém objemu 396,7 mil. Kč. V průběhu roku 2018 budou tyto prostředky použity na konkrétní účely.

Kompletní rozpočet Jihomoravského kraje bude zveřejněn na webu kraje v části Ekonomika a finance.

Zdroj: Jihomoravský kraj

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů