Úterý, 19. března 2024

Instalace nových solárních elektráren v USA letos prudce klesne

Instalace nových solárních elektráren v USA letos prudce klesne

Instalace nových solárních elektráren ve Spojených státech letos klesne mnohem více, než se čekalo. Důvodem je pokles poptávky po systémech pro bytové domy a zpoždění velkých projektů kvůli obavám, že prezident Donald Trump zavede cla na dovážené panely, což zvýší náklady. Vyplývá to z průzkumu společnosti GTM Research.

Výkon nově instalovaných solárních elektráren se má snížit o 22 procent na 11,8 gigawattů. Doposud GTM očekávala pokles o 17 procent. V samotném třetím čtvrtletí instalovaný výkon nových elektráren klesl o 51 procent na 2,03 GW. Loňský rok byl zvlášť silný v instalacích nových elektráren, protože developeři se snažili využít daňových výhod, které na konci roku 2016 vypršely. GTM očekává další pokles i v příštím roce, v roce 2019 by se růst měl obnovit.

Mnoho firem odkládá rozsáhlé projekty kvůli omezeným dodávkám solárních panelů. Nejistota kvůli stížnosti amerického producenta solárních článků Suniva na dovoz solárních článků do USA u americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zvýšila ceny panelů a přiměla některé developery se zásobit předem. Trump by měl učinit konečné rozhodnutí v tomto případě příští měsíc.

GTM snížila odhad instalované kapacity velkých energetických projektů v letošním roce na 7,6 GW z 8,1 GW. U rezidenčních projektů se má instalovaná kapacita letos snížit o 13 procent, což bude první pokles od doby, kdy se toto odvětví začalo rozvíjet. Zvrátit trend se zatím daří jen projektům elektráren na komerčních prostorách, kde instalovaná kapacita ve třetím čtvrtletí stoupla o 22 procent, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů