Úterý, 19. března 2024

Obnovená a ekologičtější pražská spalovna zásadně změní svůj vzhled

Obnovená a ekologičtější pražská spalovna zásadně změní svůj vzhled

Společnost Pražské služby, a.s. plánuje vynaložené úsilí a náklady na rekonstrukci a ekologizaci malešické spalovny (Zařízení na energetické využití odpadu) zhodnotit i navenek. Vzhled ZEVO Malešice a jejího okolí bude revitalizován a Pražané získají v Malešicích moderní zapamatovatelnou ikonu techniky, na kterou budou moci být právem hrdi.

Investiční projekt pod názvem ,,GOLEM" (Generální obnova linek a ekologizace Malešice) bude následován revitalizací vzhledu. O příští podobě exteriérů a interiérů ZEVO nebylo prozatím rozhodnuto. Očekává se, že návrhy vzhledu spalovny budou velkou architektonickou výzvou. V rámci revitalizace interních prostor se proměny dočká i velín spalovny, ze kterého je řízen celý technologický proces. Velín se stane moderním a příjemným pracovním prostředím a zároveň zajímavou edukativní zastávkou pro návštěvníky spalovny. Na konci projektu bude malešické ZEVO srovnatelné s nejlepšími evropskými spalovnami, jak na úrovni technologické, ekonomické, ale zejména z hlediska ekologických parametrů.

Generální obnova ZEVO a následná architektonická revitalizace budou přínosem pro životní prostředí a pro obraz města

Po ukončení technické obnovy dojde i na revitalizaci interiérů a exteriérů včetně okolí malešické spalovny. ,,Když dnes obyvatel nebo návštěvník hlavního města na malešickou spalovnu zaměří pozornost, uvidí zjednodušeně řečeno jen nevzhlednou krabici s komínem. To chceme změnit. V následujících pěti letech nás čeká rozsáhlá investice do technické obnovy spalovacího zařízení a systému čištění spalin, doprovázená snížením emisí, které oko laika samozřejmě běžně nepostřehne. Kromě efektivnějšího zařízení na využití odpadu s co nejšetrnějšími dopady na životní prostředí, bychom proto Pražanům rádi nabídli příjemnější a přátelštější výhled na spalovnu a její okolí, v němž se právě také odrazí obnovená technologie, která lidem poctivě a spolehlivě slouží již více než 20 let," uvedl Martin Čáslavka, člen představenstva společnosti Pražské služby, a.s., který na přípravě revitalizace vzhledu spalovny pracuje.

Finální podoba modernizovaného zařízení by měla obstát v konkurenci podobných ambiciózních projektů, u kterých bylo úspěšně dosaženo rovnováhy mezi technickým a estetickým přínosem městské krajině.

,,Plánujeme uspořádat mezinárodní soutěž na architektonicko-urbanistický návrh, z které odborná porota vybere ten, který nejlépe vyjádří hlavní akcenty plánované obnovy - vysokou technologickou úroveň a zejména naši službu veřejnosti s důrazem na šetrnost a ohleduplnost k životnímu prostředí. Vzorem nám může být vzhled vídeňské spalovny a teplárny ve Spittelau podle návrhu světově uznávaného architekta Friedensreicha Hundertwassera, kterému se právě podařilo dokonale skloubit moderní technologie s přitažlivou a k lidem a prostředí přátelskou architekturou," dodal Martin Čáslavka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů