Čtvrtek, 28. března 2024

Doporučení týkající se politiky a praktické pokyny pro zvýšení tržní spotřeby biomasy z údržby veřejné zeleně

 Hlavním cílem projektu greenGain bylo posílit energetické využití regionální a lokální biomasy z údržby veřejné zeleně a krajinných prvků, v souladu s veřejným zájmem.

Doporučení týkající se politiky a praktické pokyny pro zvýšení tržní spotřeby biomasy z údržby veřejné zeleně

Záměrem a nejdůležitějšími výstupy projektu jsou pokyny a doporučení pro zainteresované aktéry v EU, které shrnují znalosti z praktického a politického hlediska.

Příručka má poskytovat know-how a přehled kroků, které jsou zapotřebí k úspěšné implementaci energetického produkčního řetězce biomasy z údržby veřejné zeleně LCMW (plánování, sběr biomasy, transport, skladování, konverze na energii, zapojení zúčastněných stran, analýza nákladů a výnosů). Dokument shrnuje hodnocení, které je potřeba provést k zjištění potenciálu biomasy, proveditelnosti projektu, logistiky zásobování, shody poptávky a nabídky a kvality získaného produktu.

Příručka dále popisuje nejdůležitější parametry, které by měly být brány v úvahu při vývoji hodnotového řetězce biomasy z údržby veřejné zeleně LCMW, včetně výběru nejvhodnějších technologií konverze a nepřetržité optimalizace všech relevantních aspektů.

Stáhnout

Strategický dokument pro politiky EU zahrnuje doporučení, jak podpořit využití biomasy LCMW, jak minimalizovat bariéry a rizika, jak podporovat a zvýšit tržní spotřebu tohoto typu biomasy a jak šířit povědomí o tomto nevyužitém zdroji. Doporučení ve strategickém dokumentu zahrnují právní, finanční a technické rámce, ale také přijetí veřejností na evropské úrovni.

Obecné závěry pro tvůrce politik spočívají v tom, že využití biomasy LCMW, která je sezónně nevyvážená, prostorově nehomogenní, složená z různých druhů materiálů (dřevnatá/bylinná biomasa nebo kombinace obou), vyžaduje flexibilní, dlouhodobé a dynamické rámce, které zaručí úspěšnost hodnotových řetězců.

Stáhnout

Autor: Maider Gomez a Christiane Volkmann

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů