Úterý, 19. března 2024

Arnika: Zpracování plastů může znečistit vzduch ve Šternberku

Arnika: Zpracování plastů může znečistit vzduch ve Šternberku

Z plánovaného provozu na výrobu minerálního oleje z nerecyklovatelného plastového odpadu, který ve Šternberku na Olomoucku chce postavit firma ADI OIL, mohou podle ekologického spolku Arnika unikat do ovzduší karcinogenní látky. S chystanou investicí nesouhlasí ani radnice. Investor ale ubezpečuje, že provoz na výrobu minerálního oleje z plastů je bezpečný a bude mít jen minimální vliv na kvalitu ovzduší v okolí.

"Nevěříme tomu, že se podaří zajistit, aby se do odpadního plastu nedostalo například PVC nebo plasty obsahující zpomalovače hoření, ze kterých během výroby mohou vznikat dioxiny i další toxické látky," řekl ČTK Jindřich Petrlík z Arniky. Olej se podle něj vyrábí tepelným zpracováním jako ve spalovně, avšak má mnohem mírnější limity emisí škodlivin do ovzduší. Arnika tvrdí, že například pro některé těžké kovy nejsou limitní koncentrace stanoveny vůbec. "Požádali jsme proto, aby společnost ADI OIL doplnila informace o emisích bromovaných dioxinů a rovněž informace o emisích benzenu a dalších jednoduchých aromatických uhlovodíků," dodal Petrlík.

Eduard Wipplinger ze společnosti ADI OIL ČTK řekl, že plasty budou před zpracováním ještě znovu tříděny, aby se do technologie dostaly jen povolené druhy. "Materiál budeme i ve vlastním zájmu hlídat. Může nám to způsobit dodatečné náklady a zkrátit životnost technologie," řekl Wipplinger. Firma je podle něj ochotna u pilotních projektů monitorovat emise nad rámec požadovaný zákonem.

Projekt firmy ADI OIL je nyní v procesu posuzování vlivů záměrů na životní prostředí EIA. "Zařízení je určeno ke zpracování nerecyklovatelné části vytříděného plastového odpadu a jeho přeměny na využitelný minerální olej, čímž zefektivňuje míru recyklace a snižuje množství vytříděného plastového odpadu, který je nakonec skládkován či spalován," stojí v oznámení.

Plánovaný provoz na západním okraji Šternberka má ročně zpracovat až 348 tun plastového odpadu, z něhož může vzniknout 292 tun minerálního oleje. "Minerální olej je využitelný jako meziprodukt pro výrobu chemických látek v petrochemickém průmyslu, jeho odběratelem budou rafinérie," uvedla ADI OIL.

Šternberk se podle ADI OIL má stát prvním městem v Česku, kde bude depolymerizační zařízení na výrobu minerálního oleje z nerecyklovatelného plastového odpadu instalováno. Podle zpracovatele posudku Josef Gresla byla technologie už odzkoušena v Novém Mestě nad Váhom na Slovensku, takže je bezpečná a její dopad na kvalitu ovzduší v okolí plánovaného provozu bude minimální.

Technologie má být instalována v zastavěné části Šternberka jen pár desítek metrů od panelového sídliště. Šternberská radnice proto požádala odborný ústav při ČVUT v Praze o posudek, ze kterého podle starosty Stanislava Orsága (ODS) vyplynulo několik závažných nejasností. Odborníci upozornili na to, že je třeba vyjasnit některá rizika provozu technologie.

Petr Běhal

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů