Úterý, 19. března 2024

Na Šumavě začíná Rok pralesů - odstartovala jej nová kniha

Na Šumavě začíná Rok pralesů - odstartovala jej nová kniha

Rok 2018 bude pro Národní park Šumava Rokem pralesů. Hlavním důvodem je výročí počátku ochrany Boubínského pralesa, která začala v roce 1858, tedy před 160 lety.

,,Je to úžasné výročí našeho nejznámějšího pralesa. Když si k tomu přidáme ještě 180 let od počátku ochrany Žofínského pralesa, který se rozkládá v nedalekých Novohradských horách, tak určitě je co oslavovat," vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

,,Pralesy ale nejsou pouze Boubín nebo Žofín. Celá Šumava má stovky hektarů pralesovitých zbytků, o kterých návštěvníci ani nevědí, že jimi třeba procházejí. Osmnáct z nich proto představuje nová kniha nazvaná Pralesy Šumavy. Čtenáři se tak vydají do 14 pralesů rozkládajících se na území národního parku a CHKO Šumava, do Žofínského pralesa a také do tří pralesů Národního parku Bavorský les," dodává.

Kniha Pralesy Šumavy zavede čtenáře na známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvku, Boubín nebo Trojmeznou, ale i do pralesů o kterých mnozí vůbec nevědí, že existují - Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice.

,,Všechny pralesy jsem objevoval díky lidem, kteří jejich zkoumání mnohdy věnovali velkou část svého života a znají je velmi dobře. Čtenáři tak nebudou mít jen zážitek z popisu pralesů, ale dozvědí se celou řadu úplně nových poznatků o tom, jak to v pralesích funguje," představuje knihu její autor Jan Dvořák.

,,Důležitou součástí celé knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé uvidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy tak i noční fotografie," doplňuje Jan Dvořák.

Kniha Pralesy Šumavy, která bude k dostání v e-shopu na www.npsumava.cz a ve všech informačních střediscích a návštěvnických centrech Správy Národního parku Šumava, symbolicky zahajuje Rok pralesů na Šumavě.

,,Stejně, jako letos i pro příští rok připravujeme pásmo přednášek nazvané Středeční večery na Šumavě, komentované vycházky do šumavských pralesů, soutěže pro děti, zajímavé upomínkové předměty s tématikou pralesů a mnoho dalšího," představuje plány pro rok 2018 Petra Střelečková ze Správy Národního parku Šumava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů