Úterý, 19. března 2024

Inspektoři ČIŽP uložili firmě LAGRON pokutu dva miliony korun za nezalesnění deseti hektarů holin

Inspektoři ČIŽP uložili firmě LAGRON pokutu dva miliony korun za nezalesnění deseti hektarů holin

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Ústí nad Labem uložili pokutu dva miliony korun společnosti LAGRON s.r.o. Firma nerespektovala lesní zákon a v zákonné lhůtě dvou let nezalesnila cca deset hektarů holin vzniklých po rozsáhlých těžbách, které nechala v roce 2015 provést u obcí Stebno a Chvalov na Ústecku.

Letos, tedy po uplynutí lhůty pro zalesnění, inspektoři provedli na vytěžených místech kontrolu. Zjistili, že společnost LAGRON svou zákonnou povinnost nesplnila. ,,Nezalesněná plocha pro představu odpovídá zhruba deseti fotbalovým hřištím. Firma se tedy svou nečinností dopustila poměrně rozsáhlého poškození životního prostředí. Byla přerušena kontinuita lesa. Vznikly podmínky pro působení různých škodlivých činitelů i na okolní lesy - například větru či vodní eroze," popsal důsledky nezalesnění Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Společnost LAGRON má les pronajatý a tvrdí, že proto za porušení lesního zákona není odpovědná. ,,Ze smluv mezi vlastníkem lesa a firmou ale jednoznačně vyplývá, že na ní přešly veškeré závazky vlastníka lesa," doplnil Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Za kácení u obcí Stebno a Chvalov přitom inspektoři ČIŽP společnosti LAGRON už dříve uložili pokutu 234 tisíc korun. Firma totiž vytěžila i místa, na kterých měly stromy zůstat. Při přibližování vykáceného dřeva navíc byly odřeny kmeny dalších cca 60 rostoucích stromů. Ošetření poškozených dřevin však nebylo zajištěno. O pokutě 234 tisíc korun více zde http://www.cizp.cz/Firma-LAGRON-dostala-pokutu-za-kaceni-lesa-nad-ramec-povoleni-a-poskozeni-dalsich-rostoucich-stromu.html.

Holiny, které firma LAGRON v zákonné lhůtě nezalesnila.

Holiny, které firma LAGRON v zákonné lhůtě nezalesnila.

Holiny, které firma LAGRON v zákonné lhůtě nezalesnila.

Holiny, které firma LAGRON v zákonné lhůtě nezalesnila.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů