Úterý, 19. března 2024

Dokumentární film Krajina kamenných věží podpořený ČRA získal prestižní ocenění

Dokumentární film Krajina kamenných věží podpořený ČRA získal prestižní ocenění

V sobotu 9. prosince proběhlo v kině Lucerna slavnostní zakončení a udílení cen nejlepším snímkům z programu patnáctého ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. V kategorii cestopisný film získala hlavní cenu Kateřina Mikulcová, režisérka filmu Krajina kamenných věží, který přibližuje aktivity ČRA v gruzínském Tušsku.

Mezinárodní festival outdoorových filmů skupiny ČEZ letos zavítal na rekordních 54 míst v České republice a na Slovensku. V programu festivalu figurovalo celkem 128 filmů od tvůrců ze sedmadvaceti zemí tří kontinentů. V kategorii filmů výhradně cestopisného charakteru porotu nejvíce zaujal snímek Krajina kamenných věží režírovaný Kateřinou Mikulcovou, který byl finančně podpořen Českou rozvojovou agenturou. Cenu režisérka převzala z rukou herce a cestovatele Pavla Lišky.

,,Máme z ocenění filmu velkou radost. První cena v populární kategorii cestopisných snímků jen potvrdila naše přesvědčení, že filmaři odvedli během natáčení v Tušsku i v Praze ve střižně skvělou práci. Jsme rádi, že se touto cestou mohou festivaloví diváci a zanedlouho i diváci České televize seznámit s našimi projekty v odlehlé, ale o to krásnější krajině gruzínského Tušska," říká vedoucí oddělení vztahů s partnery z České rozvojové agentury Martin Náprstek.

www.czechaid.cz 300w, www.czechaid.cz 768w" sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" style="box-sizing: inherit; border-style: none; max-width: 100%; height: auto; margin-bottom: 12px;" />

Česká rozvojová agentura působí v horské krajině Tušska od roku 2010. V regionu podporuje např. udržitelné hospodaření v lesích, zajištění zdravotní péče či řadu zemědělských projektů. Projekt Realizace vybraných opatření z plánu péče pro CHKO Tušsko, primárně zaměřený na ochranu přírody, také pozitivně přispívá k ekonomickému rozvoji regionu formou udržitelného využívání včetně turismu. Zavedení elektřiny do oblasti je v tomto případě nedílnou součástí úspěchu. ,,Dnes solární panely usnadňují život 200 tušským domácnostem a 6 veřejným institucím. Stávající situace tak umožňuje rozvoj turistické infrastruktury a láká do malebné horské oblasti další turisty," říká Jan Černík z ČRA, působící od ledna na zastupitelském úřadě v Tbilisi.

Právě on je jednou z hlavních postav dokumentu seznamujícího diváky s životem horalů v jedné z nejdivočejších oblastí Kavkazu a jejich snahou skloubit nároky moderního způsobu života s ochranou přírody a starých tradic. Také v tom jim pomáhají projekty České rozvojové agentury. Do Tušska jezdí každý rok pomáhat i čeští dobrovolníci, kteří kromě jiného vyznačují turistické trasy. ,,Zkušenost s turistickým značením v České republice je považována za nejspolehlivější a nejpropracovanější nejen v Evropě, ale i globálně, což se potvrdilo také v Tušsku," přibližuje Michael Hošek z Krkonošského národního parku a evropské asociace chráněných území EUROPARC Federation. Společně s kolegy vytvořil nejen pro české turisty chystající se poznat krásy Tušska na vlastní kůži mapu celého území včetně vyznačených turistických tras, která je zdarma ke stažení zde.

V Tušsku tvůrci natočili také 12minutový snímek podrobněji zaměřený na projekty ČRA v Tušsku, který je možné vidět zde. 27minutový dokument Krajina kamenných věží bude možné vidět v České televizi, která film koprodukovala, v sobotu 13. ledna 2018 od 15:40 na programu ČT2.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů